Hlavní obsah

Pití čaje teplejšího než 60 °C výrazně zvyšuje riziko rakoviny jícnu

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez ranního šálku čaje si mnozí z nás neumí představit pohodové ráno. Pozor ale na jeho teplotu. Pokud jej pijete příliš teplý, hrozí vám riziko rakoviny jícnu.

Foto: Profimedia.cz

Při pití by měl mít čaj maximální teplotu 60 °C.

Článek

Pití čaje má celou řadu benefitů, podle vědců by ale jeho teplota neměla být vyšší než 60 °C a lidé by ho neměli vypít víc než 700 ml denně. Jinak jim hrozí až o 90 % vyšší riziko rakoviny jícnu než u těch, kteří pijí čaj vlažný.

Vědci z American Cancer Society sledovali více jak 50 000 lidí ve věku 40 až 75 let v provincii Golestan v severovýchodním Iránu po dobu deseti let. Rakovina jícnu byla v tomto období nově diagnostikována u 317 z nich.

„Zaměřili jsme se záměrně na lidi ze země, kde se pije čaj skutečně horký, tedy kolem 70 °C. Jedná se převážně o Rusko, Irán, Turecko a Jižní Ameriku. Například v Evropě lidé pijí většinou čaj do 65 °C,” vysvětluje pro CNN jeden z autorů studie doktor Farhad Islami.

Rakovina jícnu je osmým nejčastějším nádorovým onemocněním na světě. Každý rok přitom na tuto diagnózu ve světě zemře 400 000 lidí. Rakovina jícnu se přitom nejčastěji objevuje u lidí, u nichž dochází k opakovanému poranění jícnu v důsledku kouření, alkoholu, kyselého refluxu a pravděpodobně i pití příliš horkých nápojů.

Vědecká studie amerických vědců byla publikována v odborném časopise International Journal of Cancer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám