Hlavní obsah

Pití a kouření spustí Alzheimera až o sedm let dříve

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pijáci a kuřáci riskují, že Alzheimerova nemoc, jež vede k demenci, je zasáhne o šest až sedm let dříve než osoby, které se alkoholu a tabáku vystříhají.

Foto: Profimedia.cz

Na jednu stranu chvíle pohody - na druhou hazard se zdravím

Článek

„Je možné, že vypuknutí nemoci dokážeme omezit nebo podstatně zpozdit, odstraníme-li silné kuřáctví a pijáctví,“ soudí doktor Ranjan Duara z floridského Mount Sinai Medical Cente, kde vedl studii o rizikových faktorech urychlujících vznik degradační nemoci. Odklad vypuknutí Alzheimera o pět let by podle něj snížil počet případů o polovinu.

Zvýšené riziko nemoci vykazují lidé, kteří kouří přes dvacet cigaret denně – u nich Alzheimer začínal o dva roky dříve, než je běžné. Ještě více riskují těžcí pijáci: alkohol urychlil nástup nemoci téměř o pět let. Pokud piják také silně kouřil, mohla ho demence zasáhnout až o sedm let dříve.

Jiná studie zjistila, že riziko nemoci je o polovinu vyšší mezi pacienty nad 40 let, kteří mají vysoký cholesterol v krvi.

„Nekouřit, pít jen mírně a nechávat si pravidelně kontrolovat tlak i cholesterol – to jsou cesty, jak lze omezit riziko demence,“ shrnula Susanne Sorensenová z americké Alzheimer's Society.

Reklama

Související články

Krevní test odhalí riziko Alzheimera

Alzheimerova choroba postihuje mozek starých lidí a působí u nich nevratná poškození, která vedou ke snížení mentálních funkcí. Ačkoli tuto nemoc nelze...

Vzdělané ničí Alzheimer rychleji

Vyšší počet let strávených na školách oddaluje ztrátu paměti, což je jeden z příznaků Alzheimerovy choroby. Pokud však se však vzdělaný člověk stane obětí této...

Výběr článků

Načítám