Hlavní obsah

Pětiletá dívka přestala po přisátí klíštěte chodit

Novinky, bok

Klíště je přirozenou součástí ekosystému, osobní setkání s ním ale jen málokoho potěší. Kromě nepříjemného pocitu, že se vám na těle usídlil cizorodý organismus, totiž může způsobit i vážné zdravotní potíže. Pětileté Kailyn z amerického Mississippi po jeho kousnutí ochrnuly dolní končetiny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jessica Griffinová, maminka malé Kailyn, se s příběhem dcery, které po setkání s klíštětem ochrnuly dolní končetiny, naštěstí jen dočasně, svěřila počátkem června.

„Jen jsem si myslela, že její nohy trochu spí,” popsala situaci, kdy jednou ráno zjistila, že její dcera není schopna normálně chodit.

Že se začíná dít něco mnohem horšího, poznala ve chvíli, kdy dívce chtěla učesat culík. „Začala jsem jí dělat culík a zaregistrovala, že sotva může mluvit. Když jsem jí pak nadzvedla vlasy, uviděla jsem klíště,” uvedla v rozhovoru pro ABC News.

Okamžitě spěchala s dcerou do nemocnice. Tam po dlouhé řadě krevních testů a vyšetření na CT zjistili, že dívka trpěla tzv. klíštěcí paralýzou. Jedná se o vzácné onemocnění, které je podle lékařů způsobeno slinami klíštěte, které se dostanou po kousnutí do těla člověka.

Kailyn se naštěstí s pomocí lékařů z nepříjemného zážitku velmi rychle vzpamatovala a je z ní opět zdravá holčička. Jako důkaz její matka dodala o něco později na Facebook fotografii, jak dívka odchází s balónky z nemocnice.

Zároveň nabádá všechny rodiče, aby nákazu klíštětem nikdy nepodceňovali a řádně své děti kontrolovali.

Co je klíštěcí paralýza a koho může postihnout 

Klíštěcí paralýza je stav intenzivní paralýzy, která postupuje od spodních částí těla nahoru. Problém je v tom, že podobný stav může být lehce zaměněn s jinými neurologickými poruchami, cituje vyjádření amerického CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí) server Women’s health magazine.

Do 24 hodin po odstranění klíštěte paralýza většinou mizí.

Častěji postihuje děti, u kterých se na přisátí klíštěte přijde většinou později než u dospělých. Jejich organismus je navíc oproti dospělému menší, musí se tak vypořádat s větší dávkou toxinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám