Hlavní obsah

Pět bylin pro zdravé kosti

Právo, Zdena Nováčková

Silné kosti, které s věkem co nejméně ohrozí obávaná osteoporóza, tedy jejich řídnutí, si přeje mít asi každý. Pro jejich dobrou kondici potřebujeme především kvalitní výživu s dostatkem minerálů, ale i bílkovin a dalších látek. A také hodně pohybu, ideálně na čerstvém vzduchu. Své trumfy pro mineralizaci a posílení kostí má ale i příroda.

Foto: Profimedia.cz

Semena máku setého jsou jedním z nejvýznačnějších rostlinných zdrojů vápníku.

Článek

Obvykle se traduje, že pro zdravé a silné kosti musíme v potravě konzumovat co nejvíce vápníku. Ukazuje se ale, že to není tak jednoduché. Aby ho tělo dobře využilo, potřebuje k tomu ve správném poměru i fosfor a hořčík, ale i dostatek vitaminu D. Nemluvě o bílkovinách včetně kolagenu a řadě jiných látek, které jsou pro dobrou kondici kostí nezbytné.

Jde také o to, že svá zdravotní rizika má i přebytek vápníku. Nevyloučený se ukládá v různých částech těla a způsobuje tak zdravotní komplikace. Pro laika je to prostě velká alchymie.

Proto se zdravým lidem doporučuje co nejpestřejší strava, bohatá na co nejvíce potravin typických pro naše zeměpisné pásmo. A když k ní kromě pravidelného pohybu občas přidáme i některé z následujících bylin, uděláme pro zdraví svých kostí opravdu hodně.

Mák

Semena máku setého jsou jedním z nejvýznačnějších rostlinných zdrojů vápníku. Tělo z nich kromě toho využije i nenasycené mastné kyseliny a hořčík, který podporuje vstřebávání vápníku do těla.

Nedostatek hořčíku v organismu zvyšuje riziko zlomenin a křehnutí kostí. Mák má také výrazné zklidňující účinky a působí na klidný spánek, který je pro správné fungování organismu nezbytný. Doporučuje se proto i jako doplněk stravy.

Tip:
Makové mléko: „Smíchejte jeden díl máku s pěti díly studené převařené vody a nechte odstát do druhého dne. Rozmixujte a přeceďte. Nápoj je nejen plný živin, ale působí i zásaditě na organismus, kde pak mohou lépe probíhat všechny biochemické reakce. Výborný je například pro přípravu kakaa,“ říká Lucie Šefrna z Bylinkofestu.

Eleuterokok ostnatý

Foto: Profimedia.cz

Rostlina poskytuje tělu vápník a fosfor.

Eleuterokoku se také říká čertův kořen. Patří mezi adaptogeny, tedy rostliny, které působí na lidské tělo komplexně a mají schopnost vyrovnávat neduhy organismu.

Ovlivňuje i mineralizaci kostí – jinými slovy pomáhá udržet jejich minerální hustotu. Proto je výhodný pro boj s osteoporózou, tedy řídnutím kostí, k němuž dochází během stárnutí. Rostlina poskytuje tělu vápník a fosfor, celkově zvyšuje odolnost a kondici organismu, doporučuje se především při rekonvalescenci.

Jedenáct tipů na hubnutí pomocí bylinek a koření

Zdraví

Řebříček

Foto: Profimedia.cz

Řebříček působí proti bolesti kostí, kloubů, svalů a šlach.

Jde o známou bylinku proti revmatismu. Působí tedy i proti bolesti kostí, kloubů, svalů a šlach. Z řebříčku se připravuje čaj proti revmatismu, také ale dezinfikuje a je silně močopudný, což při revmatismu pomáhá.

Pozor na předávkování – může způsobit silné bolesti hlavy nebo závratě! Z hlediska přesného dávkování je proto pro dlouhodobější užívání vhodná tinktura. Účinné proti revmatismu jsou i řebříčkové koupele, které celkově posilují organismus.

Bylinky pro první pomoc při viróze

Zdraví

Přeslička rolní

Foto: Profimedia.cz

Přeslička je vhodná jak pro vnitřní užívání, tak pro koupele a obklady.

Přeslička je tradiční a často používaná léčivka s vysokým obsahem minerálních látek. Tuto prastarou bylinku by si měl naordinovat každý člověk po čtyřicítce.

Pomáhá při kloubních potížích, je vhodná jak pro vnitřní užívání, tak pro koupele a obklady. Kromě kostní výživy zlepšuje zdraví a svěžest pokožky a blahodárně působí například i na močový trakt.

Devět bylinkových tipů proti nastuzení

Zdraví

Klíčky vojtěšky

Foto: Profimedia.cz

Klíčky vojtěšky obsahují velké množství životodárných látek.

Tolice vojtěška je jednou z nejvýživnějších rostlin. Však se jí také tradičně krmila mladá zvířata, která potřebovala spoustu živin pro růst. Její klíčky obsahují velké množství životodárných látek, kromě jiného mají vysoký obsah vápníku, železa, hořčíku, manganu, křemíku, fosforu, ale i bílkovin.

A také v nich najdeme všech osm pro člověka esenciálních aminokyselin. To vše působí na zlepšení stavu svalů a kostí. Vojtěška podporuje chuť k jídlu a celkově zvyšuje vitalitu. Je to doping, který byste si měli dopřávat pravidelně.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám