Hlavní obsah

Pesticidy způsobují poškození DNA a rakovinu

INDIE

Když přišli chemikové s vynálezem pesticidů, zemědělci jásali, že konečně maximalizují své výnosy a svět nebude hladovět. Jenže s postupem času začalo lidstvo pociťovat, že chemické prostředky proti škodlivým plevelům, hmyzu a hlodavcům nadělají více škody než užitku. Jedná se o toxické látky, které u člověka mohou způsobovat nebezpečné změny v genetické informaci a vyvolávat tak rakovinu.

Foto: Profimedia.cz

Používání pesticidů způsobuje u lidí zásadní změny DNA.

Článek

Vědci z prestižní Pandžábské univerzity v indické Patiale sledovali skupinu farmářů, kteří pesticidy používali při ošetřování svých polí. Při výzkumu byly zohledněny další pro rakovinu kritické faktory jako věk, konzumace alkoholu a kouření.

Vědci z prestižní Pandžábské univerzity v indické Patiale sledovali skupinu farmářů, kteří pesticidy používali při ošetřování svých polí. Při výzkumu byly zohledněny další pro rakovinu kritické faktory jako věk, konzumace alkoholu a kouření.

Vědci z prestižní Pandžábské univerzity v indické Patiale sledovali skupinu farmářů, kteří pesticidy používali při ošetřování svých polí. Při výzkumu byly zohledněny další pro rakovinu kritické faktory jako věk, konzumace alkoholu a kouření. Podle indického týmu má používání pesticidů, které se dostávají do lidského těla, za následek zásadní změny v DNA. Tím se přitom může zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Vědci z prestižní Pandžábské univerzity v indické Patiale sledovali skupinu farmářů, kteří pesticidy používali při ošetřování svých polí. Při výzkumu byly zohledněny další pro rakovinu kritické faktory jako věk, konzumace alkoholu a kouření. Podle indického týmu má používání pesticidů, které se dostávají do lidského těla, za následek zásadní změny v DNA. Tím se přitom může zvýšit riziko vzniku rakoviny.

Pokud však vyloučíme samotnou karcinogenitu pesticidů, pak je tu ještě další hledisko škodlivosti těchto látek. Chemické prostředky na hubení rostlin a živočichů totiž zhoršují také kvalitu pěstovaných potravin. V Indii dokázali, že čajovníky ošetřené pesticidy poskytují čajové listy s menším obsahem antioxidantů než bio čaje pěstované bez použití chemického ošetření.

Reklama

Související témata:

Související články

Pesticidy mohou zvyšovat riziko nádoru mozku

Zemědělci, kteří jsou vystaveni silnému působení pesticidů, ale také ti, kdo je používají při pěstování v uzavřených prostorách, jsou více ohroženi rozvojem...

Výběr článků

Načítám