Hlavní obsah

Pěkné zuby dodají na sebevědomí a atraktivitě

Novinky, das

Vzhled zubů o nás mnohdy prozradí více, než jen tušíme. Potenciálním partnerům na nás prozrazují kvalitu genetické výbavy dostupnou pro případné potomky, ale také zdravotní stránku. Kvalita zubů může upozornit na prodělané choroby nejen v dětství, ale také v dospělosti, zároveň může poukázat na stravovací či hygienické návyky jedince. Čím má jedinec bělejší a lépe postavený chrup, tím je tedy pro druhé atraktivnější.

Foto: Profimedia.cz

Čím má jedinec bělejší a lépe postavený chrup, tím je pro druhé atraktivnější.

Článek

Atraktivita je navíc posilněna mírou sebevědomí. Jedinec vědom si své přednosti, je mnohem jistější a pro partnery i přitažlivější. Což potvrdilo již nesčetně výzkumů.

Jak dosáhnout pěkného chrupu

V první řadě je ze všeho nejdůležitější se o chrup co nejlépe starat. Čistění dvakrát denně musí být samozřejmostí, ale mnohem zásadnější je i technika čistění. Zbytečné dření zubů ze strany na stranu tvrdým kartáčkem nebude to pravé.

„Kartáček s hustě osázenou hlavou měkkými rovně střiženými vlákny přiložte kolmo k zubu tak, aby štětinky mířily lehce do žlábku mezi dásní a zubem a malými vibracemi do kruhu pak vyčistěte celý zub. Je nutné si také uvědomit, že zub má pět plošek nikoliv jen tři. Mezizubní prostor dobře vyčistíte pomocí mezizubního kartáčku a dentální nitě,“ vysvětluje postup čištění chrupu MDDr. Václav Manhart z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Tato domácí péče by pak měla být doplněna pravidelnou preventivní prohlídkou u zubního lékaře a pak také profesionální dentální hygienou, kde odstraní poddásňový i naddásňový zubní kámen, a tedy zuby ochrání před záněty dásní a následnou parodontintidou. Zároveň jedinec ihned pocítí, že má zuby výrazně čistší a bělejší.

Bělení zubů

Existuje obrovské množství metod bělení chrupu, všechny ale mají jedno společné – použití různě koncentrovaného peroxidového gelu. Než se ale s takovým bělením začne, měly by být všechny zuby bez kazů, nevyhovujících výplní a nevyhovujících protetických prací. Důležitá je tedy návštěva u dentisty a konzultace s ním.

„Ne u všech zubů je totiž bělení snadné a vhodné. Například složitější je vybělit zuby se skvrnami (fluoróza, tzv. tetracyklinové zuby apod.) a zuby s citlivými krčky. S tím si poradí jen zkušený stomatolog nebo hygienistka pod vedením lékaře,” vysvětluje zubní lékařka MUDr. Hana Šmikmátorová.

Bělení zubů v ordinaci stomatologa spočívá v kontrolované aplikaci intenzivně bělicí látky na zuby. Tato látka proniká do povrchu zubu a chemicky reaguje s usazenými pigmenty. Výsledkem této reakce je rozložení pigmentů provázené „odbarvením“ – tedy zesvětlením zubu. Celý proces trvá přibližně 60 až 90 minut.

U  domácího  bělení je lepší, když lékař zhotoví tzv. nosiče bělicího gelu přesně na míru. Univerzální nosiče, které jsou někdy součástí balíčku s domácím bělením, tak přesné nejsou a nadměrné množství bělicího gelu může přetéct a podráždit dásně a obnažené krčky zubů. Zuby jsou pak citlivější na termické podněty, tedy na horké či studené. Tyto vedlejší účinky bělicích gelů však díky obkladům a výplachům brzy vymizí.

Estetické fazety

Čím dál více stomatologové doporučují tzv. estetické fazety. „Jde o tenké pláty z kompozitního materiálu či keramiky, které překryjí přední plošku zubu. Keramické fazety bych obecně doporučil více, jsou sice ekonomicky trochu náročnější, ale jde o nejestetičtější a obvykle i nejtrvalejší variantu,“ upozorňuje Václav Manhar.

„Estetické fazety se využívají k nápravě tvarových vad, ale tímto způsobem můžete i zakrýt nedostatky na přední ploše zubu. Fazetky vám vydrží pět až deset let právě dle použitého materiálu,” dodává dentista.

Estetické fazety se mohou využívat i na zakrytí mezer mezi zuby. Aplikace není nijak složitá a provádí se v lokální anestezii. Na základě tzv. diagnostické modelace se vytvoří model, který bude nejen dobře sedět, ale bude i vyhovovat vašim potřebám. Výroba probíhá v laboratoři a při její aplikaci může stomatolog ještě opravit malé nuance. Fazeta se připevňuje k přední straně zubu „adhezivním systémem“, což zaručí takřka nemožné odlomení.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Potraviny, které ohrožují zdraví zubů

Pravidelná zubní hygiena by měla být součástí denní očisty každého člověka. Při dostupnosti kvalitních kartáčků, past a dalších pomocníků by to neměl být žádný...

Výběr článků

Načítám