Hlavní obsah

Pasivní kouření vezme v Česku ročně život 2000 lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinou pasivního kouření umírá ročně asi 2000 Čechů a Češek. Ředitelka České koalice proti tabáku Kateřina Langrová upozornila na to, že lidé se s cigaretovým kouřem setkávají často i na koncertech či ve špatně odvětraných restauracích, kde by se kouřit nemělo. Návod, jak si na tyto provozovny stěžovat, nabízí koalice na svých internetových stránkách www.dokurte.cz. Právo lidí na čistý vzduch chce připomenout Světový den bez tabáku, který připadá na 31. května.

Článek

Cigaretový kouř obsahuje podle Langrové minimálně 60 rakovinotvorných látek. Vzhledem k nižší teplotě hoření obsahuje dým z volně ležící cigarety některé škodliviny dokonce ve větším množství než kouř, který kuřáci vdechují. "Studie prokázaly, že i jen krátkodobé vystavení pasivnímu kouření má velký vliv na ischemickou chorobu srdeční," pokračovala ve výčtu Langrová. Matkám, které byly v těhotenství vystavovány cigaretovému dýmu, se rodí děti lehčí v průměru o 150 gramů, konstatovala.

Takzvaný protikuřácký zákon, který vstoupil v platnost začátkem roku, přitom jasně stanoví, kde se kouřit nesmí, uvedla právnička Petra Dušková, která s koalicí spolupracuje. Podle něj by se mělo kouřit pouze v těch restauracích, které mají zvláštní prostory vyhrazené pro kuřáky a zároveň dostatečné větrání. Provozovny však tento zákaz nedodržují a odpovědné úřady je nekontrolují, namítala Langrová. Připustila však i to, že nekuřáci respektování normy důsledně nevyžadují.

Hygienici zpravidla neukládají restauracím pokuty za porušování takzvaného protikuřáckého zákona samostatně, jsou součástí celkové sankce. Za první čtvrtletí tohoto roku takových případů zjistili 650 a uložili 211 pokut v celkové výši 335 300 korun. Netýkaly se však pouze porušování zákazu kouření, ale zároveň i jiných prohřešků.

Jak na ty, co porušují zákaz kouření

Ti, kterým cigaretový kouř vadí, by se podle Langrové měli v prvé řadě domluvit s tím, kdo zákon porušuje. Pokud dotyčný domluvy nedbá, nezbývá nic jiného než kontaktovat vedoucího provozovny. Když i toto selže, měla by zajistit nápravu obecní či státní policie, pokračovala Langrová v doporučeních. Se stížností na restaurace se lidé mohou obrátit na krajské hygienické stanice, v případě kulturních zařízení na obce.

Vzor stížnosti naleznou na internetových stránkách www.dokurte.cz . Vyplní pouze osobní údaje, adresu provozovny a den, kdy k porušení došlo. Text stížnosti se automaticky vytvoří. Stěžovatel si stránku vytiskne a pošle příslušné instituci.

Reklama

Související témata:

Související články

Když přestanete kouřit, můžete vyhrát

Čeští kuřáci, kteří si odřeknou na čtyři týdny potěšení z tabáku, se mohou účastnit mezinárodní soutěže Přestaň a vyhraj, která začíná 2. května. Ti, kteří...

Výběr článků

Načítám