Hlavní obsah

Pálení žáhy může signalizovat vážnou nemoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pálení žáhy trápí až 40 procent dospělých Čechů. Nepříjemný pocit až palčivá bolest za hrudní kostí, která se šíří do krku a provází ji kyselá pachuť v ústech, může být důsledkem dietní chyby, ale také příznakem vážné nemoci, takzvané refluxní choroby jícnu. Její výskyt stoupá, většina pacientů však lékaře nikdy nenavštíví, řekl Jan Martínek z interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Žáha pálí až 40 procent dospělých.

Článek

"Refluxní choroba jícnu s pálením žáhy a vracením šťáv může zhoršovat kvalitu života stejně jako deprese, onemocnění srdce či rakovina," upozornil. Ve vážnějších případech je bolest tak silná, že narušuje kvalitu života. Pacient trpí dušností, nočním kašlem, zvrací a má potíže s polykáním. Lékařské vyšetření je podle Martínka nutné.

Pálení žáhy nastává, když se kyselina, která vzniká v žaludku, aby pomáhala trávení, dostane do jícnu. V případě refluxní choroby má pacient tyto potíže i dvakrát týdně, a to ve dne i v noci.

Pomáhá změna životního stylu i léky

"Z průzkumu mezi lidmi, které pálí žáha alespoň jednou týdně, vyplynulo, že 80 procent má potíže i v noci, 75 procentům narušují spánek, 66 procent nemůže kvůli tomu jíst a pít, co by si přáli, a 40 procent kvůli tomu omezuje společenské aktivity," upřesnil lékař.

Pálením žáhy trpí až 40 procent těhotných žen. Obecně tyto obtíže nejčastěji vyvolávají tučná nebo pikantní jídla, cibule, česnek, čokoláda, káva a další kofeinové a šumivé nápoje, máta peprná a alkohol, ale také kouření, stres, těsné oblečení a nadváha.

Řešením je podle lékařky Evy Koščové vyhnout se tomu, co potíže vyvolává a upravit životní styl. Někdy to ale nestačí a je třeba užívat léky. Volně prodejných přípravků je řada, lékárníci dovedou poradit. Na výběr jsou antacida neutralizující žaludeční kyselinu, blokátory H2 snižující tvorbu kyseliny tím, že blokují receptory v buňkách tvořících žaludeční kyselinu, a takzvané inhibitory protonové pumpy, které blokují pumpy v žaludečních buňkách odpovědné za tvorbu kyseliny, tím omezí její nadměrnou tvorbu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám