Hlavní obsah

Oslabená imunita a nachlazení přejí oparům

Novinky, Dana Sokolová

Přestože až 95 procent lidí je nositelem viru Herpes simplex (HSV), jež může za vznik oparů, ne každý se s ním v životě musí setkat. Prozatím vědci nedokáží říci, proč některé lidi opary otravují po celý jejich život a jiným se zcela vyhýbají.

Článek

Opary na rtech, na nose, případně jiných částech obličeje, jsou projevem infekce vyvolané virem HSV 1 (Herpes simplex virus). Herpetický virus postihuje převážnou většinu populace, která se tímto virem nakazí již v dětském věku.

Lidé tedy virus nosí v sobě a ten čeká na vhodné okamžiky, kdy se projevit. Většinou tomu bývá při oslabení imunity, ovšem ne vždy v důsledku závažných onemocnění, operací, úrazů nebo fyzického vyčerpání, ale také působením UV záření, stresem či hormonální nerovnováhou při menstruaci. Někomu vyrazí opar i po pouhém leknutí.

Léčba oparů

Zbavit se oparu není jednoduché. V každém případě, jelikož se jedná i o kosmetický problém, toužíme se ho zbavit co nejdříve.

Někomu pomáhají babské rady tipu promazávání oparu ušním mazem, jiní upřednostňují nejrůznější gely a mastičky či náplasti dostupné v lékárně jako Herpesin krém, Zovirax či Vectavir. Své úspěchy i na tomto poli slaví Hemagel, jež urychluje hojení a předchází tvorbě jizviček.

V každém případě se jedná o místní ošetření nevzhledné puklinky, zmírnění bolesti a co nejrychlejší uzdravení, ale na samotnou podstatu oparů prozatím žádná léčba neexistuje. Virus bohužel prozatím nelze z těla odstranit.

Reklama

Související témata:

Související články

Opary dokáží velmi potrápit

Jakmile lékařka z kliniky estetické medicíny ucítila, že se jí na rtech začíná dělat opar, nechala si postižené místo ošetřit terapeutickým laserem. Opakovaně....

Výběr článků

Načítám