Hlavní obsah

Opomíjená místa, kde číhají nebezpečné bakterie

Novinky, bok

Úklid je jednou ze základních činností, jak udržet své nejbližší okolí, doma i v práci, v čistotě. Stejně tak se pravidelnou očistou okolí i dostatečnou hygienou těla můžete vyhnout nebezpečí onemocnění, a to hlavně v chřipkovém období. Víte, kde na vás číhá nejvíce bakterií?

Foto: Profimedia.cz

Kdybychom věděli, kolik bakterií se ukrývá na počítačové myši nebo klávesnici, možná bychom na ně příště opravdu sahali jen v tlustých rukavicích.

Článek

V sychravém podzimním a zimním období hrozí větší riziko nachlazení, rýmy, v horším případě onemocnění chřipkou. Řada lidí také ví, že v takovém období je vhodné více dbát nejen na osobní hygienu, ale také se vyhýbat nemocným kolegům v práci nebo členům rodiny.

I přes tato opatření ale doma i v kanceláři stále existuje celá řada míst, kde se hromadí až děsivě velké množství bakterií. Mezi taková bohužel často patří předměty, se kterými přicházíme do kontaktu nejčastěji.

Přehled nejrizikovějších míst s největším výskytem bakterií sestavil pro server Women´s Health magazine Charles Gerba, Ph.D., mikrobiolog na Arizonské univerzitě.

Počítač

Místa, která přicházejí do častého kontaktu s lidskýma rukama, mívají všeobecně velkou koncentraci nebezpečných bakterií. To se týká i pracovního počítače a jeho příslušenství. A je jedno, zda je to počítač doma, nebo v práci. O co víc lidí se u něj střídá, o to více nepořádku se na klávesnici a myši najde.

Na takových místech více než kde jinde platí, že pro co největší eliminaci nebezpečných bakterií je vhodné před každým použitím veškeré příslušenství otřít ubrouskem určeným na ošetření elektroniky.

Lednice

Doma je lednice nezbytnou součástí vybavení, pokud je i v zaměstnání, je to plus. I ona ale patří mezi místa, která navštěvuje celá řada lidí. Mělo by tak být pravidlem minimálně dveře a úchyt dveří čistit alespoň jednou týdně nějakým dezinfekčním prostředkem. Pokud je někdo doma nebo v práci nemocný, klidně i každý den, radí Gerba.

Interiér auta

Ruku na srdce, jak často důkladně čistíte vnitřek svého vozu, případně měníte filtry v klimatizaci? Bakterie číhají i tady – v klimatizaci, na madlech dveří, dokonce i na dětských autosedačkách.

Televizní ovladač

Ovladač je v posledních letech něco, bez čeho se nejeden milovník televizních pořadů neobejde. Dotýkáme se ho každý den, a proto by měl být každý den také preventivně čištěn.

Mobilní telefon

Nezbytnost, bez které si neumíme představit život. Je neustále po ruce, doma v práci, během jídla. „Při frekvenci, se kterou máme telefon v ruce, je až s podivem, že na něm mnohým lidem neraší plíseň. Očista alespoň jednou týdně čističem na bázi alkoholu, samozřejmě vhodným pro taková zařízení, není doporučením, ale doslova zdravotní povinností,“ nabádá mikrobiolog.

Kabelka

Malá, velká, jednobarevná, hluboká, jakákoli kabelka představuje pro ženu téměř součást života. Nosí se všude, občas se pokládá na ne zrovna čistá místa. Bakterie se vyskytují jak uvnitř, tak venku, především na spodní části. Proto by i tato nezbytná výbava měla procházet pravidelnou očistou.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Když antibiotika přestávají účinkovat

Antimikrobiální rezistence, tj. odolnost mikroorganismů vůči podávaným léčivům, je celosvětový a stále narůstající problém. Jen v Evropské unii každoročně...

Výběr článků

Načítám