Hlavní obsah

Operace myomů jsou dnes na ústupu

Novinky, das

Děložní myom je nejčastější nezhoubný nádor ženských pohlavních orgánů. Zkušenost s ním má 40 % žen ve věku 25 – 45 let a až 60 % žen starších 45 let. Zatímco ještě v nedávné době byla jediným řešením operace, dnes se stále častěji sahá po účinných pilulkách. To je signál i pro ženy, které dosud raději potíže způsobené myomy snášely, než aby je se svým gynekologem začaly řešit a musely tak uvažovat o operaci.

Foto: Profimedia.cz

Spousta žen v plodném věku své problémy spojené s myomy neřeší.

Článek

„Onemocnění může probíhat zcela bez příznaků. Podle lokalizace a umístění myomů se nejčastěji objevuje nepravidelné krvácení z dělohy, bolest nebo tlak v podbřišku. Ženy si pak nejčastěji stěžují na nadměrné nebo nepravidelné krvácení nebo premenstruační špinění. Dále to bývají potíže s močením ve smyslu retence moči nebo inkontinence, zácpa, tlak na konečník, bolest v podbřišku či bolest při pohlavním styku,” vysvětluje gynekoložka MUDr. Blanka Vavřinková, CSc. z První české lékařské společnosti.

Ženy s myomy mohou mít problémy i s otěhotněním, jelikož nádory deformují dutinu děložní a zároveň nepravidelně dorůstá endometrium. Pokud se ženě otěhotnět přesto podaří, hrozí jí komplikace při porodu i v období šestinedělí, jelikož vyšší množství hormonů progesteronu a estrogenu způsobuje zvětšení myomů.

Někdy se myomy mohou objevit i v období menopauzy, a to v souvislosti s užíváním hormonální léčby. V takových případech je nutné léčbu hormony přerušit. Po skončení menopauzy pak obvykle myomy samy zmizí.

Spousta žen v plodném věku, zvláště pokud již nechtějí mít děti, bohužel svoje problémy spojené s myomy neřeší. „Berou to jako normální věc danou věkem. A jelikož donedávna nebyl žádný léčebný postup, který by tento stav upravoval, ženy o svých potížích třeba ani nemluví s lékařem,“ upozorňuje pražský soukromý gynekolog MUDr. Lubomír Mikulášek z Centra pro léčbu myomatózy.

„Teprve při mých cílených dotazech ženy přiznají, že je silné krvácení, větší bolesti při menstruaci a třeba i postupně se přidávající tlaky v břiše obtěžují stále víc,“ dodává gynekolog.

Pravidelné vyšetření

Lékaři většinou myomy objeví náhodně při pravidelné prohlídce nebo na základě obtíží. Pokud je myom velký, pak ho většinou gynekolog nahmatá už při běžné kontrole, nicméně mnohem větší službu při odhalování myomů prokazuje vyšetření ultrazvukem.

Jen výjimečně je pak nutné k upřesnění nádoru provést endoskopické vyšetření dělohy (hysteroskopii). Velká většina těchto nezhoubných nádorů je dobře rozeznatelná již při ultrazvuku.

Podle umístění myomu vzhledem ke stěně děložní rozeznáváme tyto typy:
Subserózní – klenoucí se pod zevní povrch dělohy směrem do dutiny břišní
Submukózní – uložený těsně pod povrchem sliznice a vyklenující se do dutiny děložní
Intramurální – prostupující celou šíří stěny děložní
Dále se může jednat o myom stopkatý neboli pendulující, který může být uložen v dutině děložní nebo na povrchu dělohy.

Moderní léčba dnes už mnohé myomy zvládne i bez operace

Nyní se situace mění a odpověď na otázku pacientky, zda bude muset se svým myomem na operaci, zní stále častěji ´Nikoli´. Je to díky nové skupině léků se složitým názvem selektivní modulátory progesteronových receptorů. U nás je zatím pár let dostupný jediný hormonální lék z této skupiny s účinnou látkou ulipristal acetát a jeho využívání v léčbě už nese své ovoce.

„Troufám si tvrdit, že v blízké budoucnosti se u nás sníží počty operačních odstranění dělohy, takzvaných hysterektomií, o 70 až 80 procent,“ upozorňuje gynekolog Mikulášek.

Nejnovější lék dokáže působit tak, že se mnohé myomy radikálně zmenšují a někdy dokonce zcela mizí. I v případech, kdy se myom nedaří zcela vyléčit konzervativně, jeho velikost se alespoň natolik zmenší, že chirurg může použít laparoskopii namísto otevřené břišní operace.

Z toho se mohou radovat i ženy, které řeší myom jako příčinu své neplodnosti. Tento nezhoubný nádor totiž často brání buď v otěhotnění, nebo v donošení miminka.

„Operace dělohy u žen toužících ještě po těhotenství je vždy trochu rizikovější. Odstranění myomu rostoucího na stopce není takový problém, pokud ale prostupuje celou děložní stěnu, je zásah větší a následná rána v děloze se hojí samozřejmě jizvou. Ta je potom pro těhotenství určitým rizikem,“ vysvětluje gynekolog. Čím menší myom, tím menší jizva a naopak větší naděje na budoucí mateřství.

Zásadní je také fakt, že nová konzervativní terapie u všech uživatelek odstraňuje nepříjemné příznaky děložních myomů - silným menstruačním krvácením počínaje, přes špinění až po bolesti a tlaky v podbřišku konče. Kvalita života se tak téměř okamžitě po nasazení léku výrazně zlepší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám