Hlavní obsah

Onkologové by chtěli nepokračovat v léčbě beznadějných pacientů

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Agresivní léčba pacientů postižených rakovinou by měla skončit v okamžiku, kdy už není naděje na zlepšení zdravotního stavu a žádná léčba nepomáhá. Například chemoterapie může v určitém stádiu člověku přitížit svými vedlejšími účinky, přitom by pacient mohl v klidu dožít mezi blízkými. V pondělí to prohlásil profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti, po zasedání vědecké rady ministerstva zdravotnictví k národnímu onkologickému programu.

Foto: Tomáš Vašíček

Festrock: 7. června 2014, areál letního kina Příbram.

Článek

"Ve společnosti je takové téma tabu a mnozí se bojí o něm mluvit snad s představou, že už nechceme dál pacienta léčit. Ale to je nesmysl. Po dohodě s pacientem, když už nepomáhají onkologické léky, by měla následovat léčba zmírňující bolesti, která mu od bolesti uleví a pomůže důstojně prožít poslední dny života třeba v rodinném kruhu," řekl Vorlíček.

Dodal, že marná léčba znamená zbytečně vynaložené peníze, které by se mohly vydat na pacienta, který má ještě naději na záchranu života.

Profesor Vorlíček i předseda vědecké rady profesor Jan Dvořáček se domnívají, že je třeba vyvolat o tom veřejnou debatu. Jen tak se vědomí lidí i pacientů může s tímto problémem seznámit.

Čas je rozhodující

Profesor Dvořáček uvedl, že při léčby rakoviny stále mnozí lidé chodí pozdě, skrývají své problémy a bojí se lékařů.

"Je to k jejich škodě, protože medicína už dnes má možnosti, jak jim účinně pomoci, když ale přijdou včas. Čas zde hraje rozhodující roli," řekl profesor Dvořáček.

Oba profesoři sdělili, že národní onkologický program má právě i ve formě preventivních programů vyhledávat lidi ohrožené zhoubnými nádory a včasnou léčbou jim tak zachránit život.

Reklama

Související články

Virus rýmy může ničit rakovinu kůže

Australští vědci z univerzity v Newcastlu zjistili, že při léčbě rakoviny kůže by bylo možné použít virus rýmy. Podle nich jde o objev obrovského významu.

Lehké cigarety neškodí méně

Kouření cigaret s označením light není méně škodlivé, jak se domnívají mnozí náruživí příznivci tabáku. Lehké cigarety představují stejné riziko onemocnění...

Deodoranty mohou podporovat rakovinu prsu

Britští vědci odhalili možnou vazbu mezi rakovinou prsu a používáním deodorantů. V některých rakovinových nádorech prsu totiž zjistili stopy konzervační látky...

Výběr článků

Načítám