Hlavní obsah

Onemocnění kloubů je častým důvodem odchodu do důchodu

Právo, Václav Pergl
ČESKÁ REPUBLIKA

V České republice jsou revmatické choroby hlavním důvodem nově přiznaných invalidních důchodů a druhým nejčastějším důvodem pracovní neschopnosti. Právu to v úterý řekl docent Martin Krbec, prezident České společnosti pro ortopedii a traumatologii a přednosta ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Foto: Zora Šašková

Pěstitelé klatovských karafiátů na výstavě v Deggendorfu se starostou Klatov Rudolfem Salvetrem.

Článek

"Alespoň jednou za život trpí problémy s páteří nejméně 80 procent lidí. Příčinou poruch bývá zpravidla přetížení způsobené náročnou nebo stereotypní fyzickou zátěží a vadným držením těla," řekl Krbec.

Dále uvedl, že v lidském těle je zhruba 210 kostí, z toho více než 180 je spojeno kloubem. Nejčastějším onemocněním kloubů je pak osteoartróza, čili nezánětlivé onemocnění kloubů, pro které je typický zánik kloubní chrupavky.  

Častěji jsou ohroženy ženy

Postihuje až 12 procent populace a s věkem stoupá. Ženy jsou postiženy 4 až 6krát častěji než muži. Právě tato nemoc je také nejčastější příčinou endoprotéz, na které se v ČR čeká někde až jeden rok.

Krbec řekl, že bolest často přichází nenápadně. Nejprve klouby bolí po námaze, pak při chůzi, pak otékají a mohou i ztuhnout.

Do revmatických chorob zařadil i tzv. revmatoidní artritidu, což je zánětlivé onemocnění kloubů, které postihuje hlavně ženy.

Nová léčba

Přestože jsou revmatické choroby velmi rozšířené, terapie je složitá a dlouhodobá. Lékaři dosud používají léky, které však mají velké vedlejší účinky, zejména na zažívací trakt. Paradoxně tak pacienta ohrožují někdy víc než samotné revmatické onemocnění. Mnohem bezpečnější novou alternativou jsou tzv. koxiby, což jsou nejmodernější antirevmatika.

Docent Milan Lukáš ze 4. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze soudí, že jejich nasazením se vedlejší účinky podstatně zmírňují. V Česku se zatím těmito léky léčí asi jen jedno procento pacientů. Důvodem je omezení jejich předepisování určitým skupinám nemocných, a to pouze určitou specializací odborníků. Lékaři usilují o to, aby tato omezení byla co nejmenší.

Reklama

Související témata:

Související články

Nové zbraně na revmatoidní artritidu

Skoro jako návrat do normálního života. Tak připadala pětatřicetileté lékárnici z Hradce Králové léčba novým lékem na revmatoidní artritidu. Bolesti, které...

Výběr článků

Načítám