Hlavní obsah

Olivy obsahují esenciální oleje a jsou bohatým zdrojem vlákniny

Novinky, Dana Sokolová

Říká se, že k olivám se člověk musí projíst, aby mu zachutnaly. Malé zelené, fialové nebo černé kuličky s nezaměnitelnou hořko slanou chutí opravdu málokomu zachutnají hned napoprvé. Přesto patří mezi nejvyhledávanější pochoutky. Kromě své lahodné chuti jsou i velmi zdravé, poskytují tělu vyváženou sadu minerálů, vitamínů a esenciálních olejů.

Článek

Olivy jako výbornou pochoutku objevili lidé již v dávné Antice. Postupně se díky obchodníkům dostali i na další kontinenty, ikdyž jejich kolébkou a největší pěstírnou zůstalo Středomoří.

Asi nejvíc oliv se produkuje ve Španělsku, kde patří mezi nejoblíbenější odrůdy tzv. Manzanilly, které patří mezi nejkulatější olivy vůbec. Mezi další druhy španělských oliv patří Hojiblanca, Cacereňa, Carrasqueňa nebo veliké olivy Gordal, zvané „královské“.

Podle barvy tedy nerozlišujeme odrůdy, nýbrž jinou dobu sklizně. Olivy jsou nejdříve zelené a v průběhu zrání se barva mění na vínově červenou, poté na červenou, fialovou, a když oliva úplně dozraje tak zčerná. Zelené olivy mají nižší obsah oleje, jsou křupavější a s výraznější nahořklou chutí. Dozrálá černá oliva je chuťově jemnější a obsahuje 20–30% oleje na váhu.

Sedm oliv denně

Přestože si mnozí lidé myslí, že jsou olivy vcelku hodně tučné, dietologové například černé olivy doporučují i při dietě. Obsahují nejen méně solí, ale také kalorií.

Lékaři pak zase olivy doporučují nejen kvůli zdraví prospěšným esenciálním olejům, ale také pro jejich bohatý zdroj vlákniny, vápníku, sodíku, draslíku, hořčíku, železa a jódu.

Odborníci na výživu se shodují, že lidé by denně měli sníst sedm oliv denně, které odpovídají přibližně 25 gramům a 37 kaloriím. Dostanou tak do těla celou řadu vitamínů a oleje v doporučovaném množství.  

Podle čeho vybírat

Olivy lze členit podle zralosti – na zelené, hnědé a černé (nejzralejší), podle odrůd a velikosti – nejrozšířenější jsou u nás drobné kulaté, střední oválné a tzv. královské.

Mezi lidmi jsou pak velmi oblíbené olivy plněné. Jedná se o masité, rybí, slané náplně, nebo dále olivy s ovocnými, kyselými nebo pikantními náplněmi, výjimkou nejsou ani sušené plody a ořechy. Vybírat lze i z celé řady nálevů ať už kořeněných nebo bylinných. 

Široké využití v kuchyni

Olivy mohou být součástí většiny běžných jídel. Lze je nalézt v předkrmech, jednohubkách či salátech i hlavních jídlech. Vhodné jsou i pro děti, dospívající, ale i sportovce a pro těžce pracující. Velmi dobře se hodí také k nápojům, například k pivu a vínu při večerním odpočinku anebo naopak pro děti k svačině nebo jako přísada do jídel.

Připravili jsme pro vás několik receptů od španělských šéfkuchařů, včetně dvou receptů určených přímo pro děti.

Tataráček ze zelených a černých oliv
Suroviny: 4 vejce, 6 zelených oliv, 6 černých španělských oliv, 1 plátek bílého chleba, panenský olivový olej, sůl a pepř, ocet (nejlépe višňový), pažitka
Postup: Vejce uvařte ve slané vodě s několika kapkami (nejlépe višňového) octa. Olivy nasekejte na drobné kousky a promíchejte se dvěma lžícemi oleje a černým pepřem. Bílý chléb nakrájejte na malé kostičky a opečte do zlatova; osušte na kuchyňské utěrce a pokropte několika kapkami octa.Uvařená vajíčka umístěte do nádobek na vajíčka nebo do panákových skleniček. Naťukněte je a odkrojte horní část. Ochuťte solí a pepřem. Naplňte opečeným chlebem a olivovým tataráčkem. Na závěr posypte jemně nasekanou pažitkou.
Těstoviny s opečeným rajčátkem a olivovou omáčkou
Suroviny: 320-400 g těstovin (krátké tvary), 1 kg zralých rajčat, 1 hrnek půlených oliv (zelených a černých), 2 (polévkové) lžíce nasekaných kapar, 1 lžíce vinného octa, 1 lžíce cukru, 3 lžíce panenského olivového oleje
Postup: Rajčata oloupejte, nakrájejte a položte do pečící misky vymazané olivovým olejem. Okořeňte solí a pepřem, posypte cukrem a kapary. Poté jemně pokapejte olivovým olejem a octem.Pečte v předehřáté troubě na 250° po dobu 20 až 30 minut, dokud směs nebude dobře upečená. Vyjměte pečící misku z trouby, rozkrájejte rajčata, přidejte olivy a dejte zpátky do trouby na dalších 5 minut.Těstoviny uvařte, jak jste zvyklí, sceďte a podávejte s upečenou omáčkou.
Dušený kanic - (pro 4 osoby)
Suroviny: 1 kanic o váze přibližně 1,5 až 1,7 kg (lze použít i jinou mořskou rybu), 15 černých oliv , 1 cibule, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 zralé rajče, 2 stroužky česneku, 1 větvička tymiánu, 1 sklenka bílého vína, 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, panenský olivový olej, sůl a pepř
Postup: Oloupejte cibuli a nakrájejte na proužky. Omyté papriky nasekejte na menší kousky. Na smažící pánvi nechte rozpálit tři polévkové lžíce panenského olivového oleje, přidejte cibuli, papriky a neloupané stroužky česneku a nechte změknout. Poté na pánev přidejte oloupané a na kostičky nakrájené rajče, celé olivy a větvičku tymiánu. Nechte zvolna vařit a po několika minutách přidejte rajčatový protlak. Rozporcovaného kanice (či jinou Vaši oblíbenou mořskou rybu) položte na vrch pánve se zeleninou. Přelijte bílým vínem a duste pod pokličkou dalších 7 minut, dokud ryba nezíská bílou blýskavou barvu a nepůjde lehce oddělit od kůže. Rybu na talíře servírujte na zeleninové peřině.

Proč jsou olivy tak zdravé

Olivy jsou plné hodnotných prvků. Mlsání sedmi oliv denně (tj. 25g/den) je odborníky doporučená denní dávka pro dospělého. Více než sedm oliv by pak měly jíst osoby se zvýšenou námahou, jako jsou sportovci a časově vytížení pracující. Méně než sedm oliv denně by naopak měli jíst lidé obézní nebo ti z nás, kteří trpí na vysoký krevní tlak.

- Obsahují málo kalorií

25 gramů oliv obsahuje pouze 37 kalorií. Přitom černé olivy obsahují méně kalorií než olivy zelené.

- Velký zdroj vlákniny

100 gramů oliv obsahuje 2,6 gramů vlákniny.

- Antioxidanty a minerály

Olivy také obsahují velké množství vápníku, hořčíku a polyfenolů, tedy látek, které jsou nezbytné pro zdravé fungování organismu.

- Zdravé tuky

Hlavní složkou obsaženou v olivách je kyselina olejová, díky které mohou být olivy součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Gastronomie

Olivy jsou součástí věhlasné španělské kuchyně a oblíbeným plodem v celém Středomoří.      

Mnohoúčelovost

Olivy jsou skvělou přísadou do většiny receptů, jsou výživné a každý pokrm obohatí svojí chutí a zpestří svojí barevností.

Dlouhodobé uskladnění

Olivy ze Španělska se snadno uchovávají a vydrží dlouhou dobu. Díky praktickým balením jsou jednoduše k dispozici v jakýkoli okamžik, kdy na ně dostanete chuť.

TIP: Doporučená denní dávka oliv 25g (asi sedm středních oliv) odpovídá 175g oliv týdně (asi 50 oliv).

Není-li dost času na spotřebu pár oliv například každý večer, pak si můžete během víkendu zpestřit jedno jídlo olivami a k tomu jeden z víkendových večerů dopřát dalších 20 olivových kuliček „jen tak“. Splníte tak svoji doporučenou porci a zároveň nepřekročíte limit a udržíte si tak štíhlou linii nebo zdravou rovnováhu ve stravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy se před muži stydí pořádně najíst

Když jdou ženy s muži na večeři, častokrát si dávají méně energická jídla než s ženami, kdy svou postavu tolik nehlídají. Vyplynulo to z kanadské studie.

Výběr článků

Načítám