Hlavní obsah

Odhalené zubní krčky mohou vést až k vypadávání chrupu

Novinky, bok

Dokonalý chrup je přínosný nejen z hlediska zdravotního, ale také estetického. Ošklivými a neudržovanými zuby asi těžko někoho oslníte. Bohužel, co se týče kvality a péče o chrup v naší republice, není se zrovna čím chlubit. S tím je spojeno i mnoho zdravotních komplikací.

Foto: Profimedia.cz

Nepravidelná či nedbalá péče o chrup může být příčinou častých zubních kazů nebo také nepříjemného odhalování zubních krčků.

Článek

Za velkou většinu problémů se zuby může špatná nebo nedostatečná ústní hygiena. Mnozí mohou namítnout, že si přece zuby pravidelně čistí. I v tom se dá ale podle odborníků nadělat mnoho chyb.

Především nejde tak o rychlost, jako o kvalitu samotného čištění. Dvou až tříminutové čištění zubů může někomu připadat dostatečné, pokud to ale děláte špatně, není vám ani delší doba moc platná.

Pokud si nejste jisti, jak má takové správné čištění vypadat, rozhodně se nestyďte a zeptejte se vašeho lékaře.

Když nás zlobí odhalené zubní krčky

V případě, že si zuby čistíme nedostatečně, je otázkou času, kdy se objeví nějaké komplikace. Po nejrozšířenějším onemocnění dutiny ústní, kterým je zubní kaz, je velmi častým neduhem odhalování zubních krčků. I tento stav je způsobován nedostatečnou ústní hygienou, kvůli které se v ústech tvoří nejen nepříjemný zubní plak, ale také zubní kámen.

Postižené dásně poznáme podle výraznějšího zčervenání, jsou také náchylnější na vnější vlivy (studené, kyselé apod.). Časem se začnou takto postižené dásně stahovat z okraje zubů, čímž se odhalují právě zubní krčky.

Pokud se takový stav nebude delší dobu řešit, může dojít až k vypadnutí postiženého zubu.

Co pomáhá na citlivé zuby

Pokud už se dostanete do fáze, kdy máte citlivé zuby nebo už se vám začínají krčky odhalovat, je obzvláště důležité čistit zuby velmi šetrně. V takovém případě je vhodné používat kartáček s velmi jemnými štětinami a je potřeba vybrat i správnou zubní pastu s fluoridem (např. pasty z řady BioRepair na citlivé zuby, vhodné jsou i pasty Elmex, Sensodyne a další).

V případě citlivých zubů či odhalených zubních krčků jsou vhodné i dentální gely (Citrovital, Herbadent Parodontol, Parontal F5aj.).

Jak na zdravé zuby a dásně

Nejlepší prevencí je pravidelné a správné čištění zubů, ale také pravidelné návštěvy zubaře. Podle průzkumů navštěvuje zubaře pravidelně dvakrát do roka zhruba polovina naší populace, a to především děti do 10 let a mladí lidé do 20 let. Lidé do padesáti let navštěvují zubaře většinou pouze jednou ročně, naopak starší 50 let až třikrát ročně.

I tak by se ale tyto údaje daly zlepšovat. Je lepší dříve vkládat snahu do prevence, než později utrácet nemalé finance za umělý chrup či náročné zákroky.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak moderní způsob života ničí naše zuby

Máte pocit, že o své zuby pečujete nejlépe, jak můžete? Čistíte si je po každém jídle, nepijete slazené nápoje a vyhýbáte se sladkostem? Zní to jako bezchybný...

Výběr článků

Načítám