Hlavní obsah

Očkování proti rakovině děložního čípku bude dostupné pro více žen

Novinky, Andrea Zunová

Očkování proti rakovině děložního čípku, která patří k nejčastějším nádorovým onemocněním, si bude moci dovolit více českých žen a dívek. Zdravotní pojišťovny zahájily mimořádný projekt „3. dávka zdarma“, který umožní jejich klientkám získat očkování proti rakovině děložního čípku za zvýhodněnou cenu. Akce trvá od května do konce letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinu děložního čípku způsobují kmeny sexuálně přenosného papilomaviru. Odborníci zjistili, že stejné kmeny tohoto viru způsobují i vzácnější rakovinu penisu. Vakcína je proto vhodná nejen pro dívky, ale i pro chlapce, ta se ale velmi málo využívá.

Článek

Rakovina děložního čípku je celosvětově druhým nejčastějším zhoubným nádorem u žen hned po rakovině prsu. Každoročně této nemoci podlehne 250 tisíc žen na celém světě.

Cílem projektu „3. dávka zdarma“ je zvýšit zájem o očkování a zpřístupnit jej většímu počtu českých dívek a žen. „Právě vakcinace je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak této závažné nemoci předcházet. V minulosti však pro mnoho rodičů dívek byla překážkou zejména relativně vyšší cena této vakcíny v porovnání s jinými druhy nepovinného očkování,“ říká MUDr. Hana Cabrnochová, předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů ČLS JEP.

V rámci projektu mohou desetitisíce klientek zdravotních pojišťoven, jež se do této aktivity v Česku zapojily, získat jednu ze tří dávek vakcíny zdarma. K uplatnění slevy je potřebné předložit svému dětskému lékaři či gynekologovi před aplikací první dávky vakcíny slevový certifikát. Ten si všechny zájemkyně mohou vyzvednout do 30. června buď na dané pobočce své zdravotní pojišťovny, nebo si jej mohou zdarma stáhnout na jejích webových stránkách (způsob je u každé pojišťovny odlišný). Po absolvování nebo zaplacení celého očkovacího schématu (všech tří dávek) je nutné zanést certifikát zpět na pojišťovnu, kde klientce vrátí peníze za třetí dávku vakcíny.

Dívky a ženy, které projeví o slevový certifikát zájem, by si měly první dávku vakcíny nechat aplikovat u svého dětského lékaře či gynekologa do 30. června 2010.

Za kompletní očkovací schéma ženy zaplatí cca 6 500 Kč. Díky projektu ušetří cca 3 500 Kč. Tato akce je věkově omezena. Podmínky projektu u jednotlivých zdravotních pojišťoven se mohou lišit.

Rakovina děložního čípku není dědičná

„Na vznik rakoviny děložního čípku nemají vliv dědičné dispozice, jak je tomu u některých jiných nádorových onemocnění, např. rakoviny prsu. Ohroženy jsou tedy všechny sexuálně aktivní ženy a dívky," říká prof. MUDr. David Cibula z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Dodává, že s očkováním je důležité začít včas, nejlépe před začátkem pohlavního života, kdy dívka neměla možnost se s infekcí setkat.

Podle šéfa porodnického úseku FN Motol MUDr. Tomáše Bindera je optimální začít s očkováním, když dívka dosáhne 14 let. Pro Novinky dodal, že očkovat se může i žena, která je už sexuálně aktivní. Před očkováním u starších žen, je však potřeba vyšetření, které zjistí, zda  jsou, nebo nejsou v jejím těle přítomné viry, které rakovinu děložního čípku způsobují. Přesto však podle Bindera očkování nelze považovat za stoprocentní ochranu. "Nikdo neví, jak dlouho očkování bude chránit a jestli chrání absolutně," říká.

Nejlepší prevencí jsou pravidelné kontroly

Nejvhodnější prevencí vzniku rakoviny děložního čípku jsou pravidelné návštěvy u gynekologa.

Příčinou rakoviny děložního čípku jsou lidské papillomaviry (HPV). Jedná se o vysoce nakažlivé viry, které jsou v populaci velmi rozšířené a během svého života se s nimi setká až 80 % sexuálně aktivních žen. Nejzávažnější jsou zejména viry HPV 16 a HPV 18, které jsou zodpovědné přibližně za 70 % případů onemocnění.

Papillomaviry se nejčastěji přenáší při sexuálním styku, k nákaze však stačí i pouhý kontakt s kůží v genitální oblasti. Spolehlivou ochranu přitom nepředstavuje ani kondom. O tom, že situaci nelze podceňovat, svědčí také fakt, že infekce někdy v těle přetrvává bez jakýchkoli příznaků i několik let. Časem se pak může vyvinout až v rakovinu děložního čípku.

Proti rakovině děložního čípku by se měli očkovat i muži. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám