Hlavní obsah

Očkování před cestou do exotiky se vyplatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S otevřením hranic a masivním nárůstem letecké dopravy začali Češi daleko více cestovat do celého světa, objevují i exotické země. Otevřela se tak brána pro velmi nepříjemná a mnohdy také velmi nebezpečná infekční onemocnění. Před některými z nich se mohou cestovatelé chránit preventivním očkováním.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Existuje mnoho, především infekčních onemocnění, která se u nás běžně nevyskytují, proto může být jejich léčba po návratu velmi komplikovaná. Roste počet cestovatelů k nám, a to i z rozvojových zemí, což riziko zavlečení exotických onemocnění podstatně zvyšuje.

Nebezpečí představuje též skutečnost, že si lidé často vůbec neuvědomují, že jsou v zemích, kam cestují, jiné klimatické podmínky, zcela jiný životní styl, ale také například jiné stravovací návyky.

Roční postižení

"Turisté, kteří se vydávají na cesty, obvykle mívají obavy, že se nakazí chorobami jako jsou lepra, spavá nemoc nebo mor. Nezřídka ale podceňují choroby běžnější, i když jsou to právě ony, které mohou cestu velice znepříjemnit. Mezi nejčastější nemoci, kterými cestovatelé trpí, patří tzv. cestovatelský průjem, respirační nákazy, malárie, virové hepatitidy a kapavka," řekl prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové.

"V případě všech výše uvedených onemocnění mají přitom cestovatelé vždy možnost se jich vyvarovat, ať už změnou rizikového chování, profylaxí (tzn. užívání léků před, během a po skončení cesty) nebo očkováním, které je nejúčinnější formou preventivní ochrany. Vezmeme-li si pro příklad virové hepatitidy, můžeme se ze statistik přesvědčit, že u nekomplikovaného průběhu s následnou dietou je pacient postižen až na dobu jednoho roku, tedy až k další dovolené," dodal.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Chystáte se do exotické země?

Povinné očkování je v současné době pouze proti žluté zimnici v některých zemích Afriky, Střední a Jižní Ameriky  a dále pak při cestách do Mekky očkování proti menigokokové meningitidě. Většina očkování patří mezi doporučená. Mezi v současnosti nejčastěji doporučovaná očkování patří vakcinace proti virové hepatitidě A a B, břišnímu tyfu a také proti vzteklině.

Nutná pravidla

Každý cestovatel by měl svou cestu konzultovat se zdravotním ústavem či očkovacím centrem při infekčních klinikách nejméně čtyři až šest týdnů před odjezdem. Lékař zjistí zdravotní stav a sestaví očkovací plán. Mezi očkováním proti jednotlivým nemocem je nutné dodržovat určité intervaly. Dále by neměl zapomenout na zdravotní pojištění pro případ nemoci či úrazu.

V zemi by člověk měl pít nápoje v originálním nepoškozeném obalu, káva a čaj se připravují po převaření vody. Led do pití je třeba vynechat, pro případ nedostupnosti nezávadné vody si s sebou na cestu vezměte dezinfekční tablety.

Ovoce a zeleninu je možné jíst pouze v případě, že je možnost oloupat ji. Dále se doporučuje jíst jen pasterizované mléko a sýry, jejichž původ je bezpečně známý. Zmrzliny nebo jiné mražené zboží je třeba vybírat pouze balené, průmyslově vyráběné.

Nutné je také omezit rizikové sexuální chování nebo používání společných ručníků na toaletách. Cestovatel by se měl rovněž vyhnout piercingu a tetování mimo autorizované salóny s vysokým standardem.

Anketa

Chystáte se do exotické země?
Ano
59,7 %
Ne
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

V exotických zemích hrozí smrtelné nákazy

V exotických zemích hrozí nákazy, jež mohou končit smrtí. Primářka infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová proto doporučuje všem, aby před...

Výběr článků

Načítám