Hlavní obsah

Obézní ženy cvičí jen jednu hodinu ročně, tvrdí vědci

Novinky, ema

Britská studie ukázala, jaký život vedou obézní ženy. Když autem odvezou své děti do školy, jdou do zaměstnání, které bývá sedavé bez možnosti pohybu. Večer většinou sledují televizi nebo hrají počítačové hry. Studie ale ukázala, že muži nejsou o moc aktivnější. Intenzivnímu cvičení se věnují zhruba čtyři hodiny ročně.

Foto: Profimedia.cz

Obezita je spojená i s nedostatkem sportovních aktivit.

Článek

Intenzivním cvičením se rozumí takové, při kterém se spalují tuky, jako je například rychlá chůze nebo kondiční běh. Ženy jsou většinou lenivější než muži, ale ne výrazně. Doktor Edward Archer z Alabamské univerzity v Birminghamu říká: „Ti lidé žijí z jedné židle na druhou. Neuvědomovali jsme si, jak moc sedavý způsob života vlastně žijeme. Jsou lidé, kteří jsou ve sportu velmi aktivní, naopak je ale obrovské procento lidí, kteří se prakticky nehýbou.”

Vědci se zaměřili na výsledky zkušebního výzkumu Institutu národního zdraví a výživy v Americe, který byl proveden mezi 2600 dospělými. Výsledky zaznamenávají váhu, diety, ale i informace o tom, jak často se pohybují, nebo zdali vůbec cvičí.

Cvičí méně než minutu denně

Ukázalo se, že průměrná obézní žena cvičí zhruba jednu hodinu ročně, zatímco muži se zprůměrovali na 3,6 hodiny aktivního cvičení za rok. To by znamenalo, že se aktivnímu pohybu věnují méně než minutu denně.

Archer, který byl v době zveřejnění výzkumu na Univerzitě v Jižní Karolíně, řekl serveru HealthDay: „Je to velmi široké spektrum, někteří lidé se hýbou doopravdy aktivně, ale na druhou stranu jsou i tací, kteří se nehýbou vůbec.” Dále také vysvětlil, že si většina obézních lidí žije pravděpodobně svůj „typický” způsob života, který se skládá z běžných denních aktivit a stereotypů, jako je rozvoz dětí do školy autem, práce u počítače a večerní náplní pak bývá společné sledování televize nebo hraní počítačových her.

I chůze může být intenzivní aktivita

Výsledky jsou sice zajímavé, ale mnoho odborníků se domnívá, že jsou příliš zavádějící. John Jakicic, předseda odboru zdravotnictví a tělesné aktivity na univerzitě v Pittsburghu řekl, že má studie velké mezery. Vysvětlil, že je založena na nesmyslných výzkumech. Pro obézní jedince může být totiž i běžná chůze vnímána jako intenzivní aktivita.

I navzdory tomu ale Archer říká, že by bylo dobré, poučit se z poznatků, které výzkum ukázal. Tvrdí, že třicetiminutovým cvičením, prováděném pět dní v týdnu, lze předejít nadváze a vytěžit tak něco i pro zdraví lidského těla. Říká, že lidé nemusí chodit do posilovny, ale měli by raději více stát než sedět, a spíš než jet autem raději jít pěšky nebo alespoň chodit na procházky.

Reklama

Související témata:

Související články

Obézní děti často trpí zvýšenou únavou

Je vaše dítě často unavené, a to přestože aktivně neprovozuje žádný sport? Pak možná právě v tom je hlavní příčina. Stále více dětí v České republice trpí...

Výběr článků

Načítám