Hlavní obsah

Obezita ohrožuje ledviny

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DALLAS

Američtí odborníci z Jihozápadního lékařského střediska při Texaské univerzitě objevil přímou souvislost mezi obezitou a onemocněním ledvin. Tvrdí, že čím je člověk tlustší, tím větší je u něj pravděpodobnost, že bude trpět ledvinovými kameny.

Foto: archív 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Stálá expozice Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

Článek

"Vůbec poprvé se nám tak podařilo stoprocentně odhalit spojení mezi nadměrnou tělesnou váhou a krystalkami kyseliny močové, jejichž spojením vznikají ledvinové kameny. Je to další neblahá cena, kterou lidé musejí zaplatit za obezitu," uvedl doktor Khashayar Sakhaee.

Podle vědců se ledvinové kameny během života objeví u deseti procent Američanů. "Je to odstrašující číslo. Tím spíše, že víme, že jejich výskyt roste úměrně s počtem obézních lidí, jichž navíc v USA stále přibývá," upozornil Sakhaee.

Ledvinové kameny jsou krystaly nerozpustných pevných částic, které se vylučují z moči. Pokud se tyto odpadní látky dokonale nerozpustí, mikroskopické pevné částečky se začnou spojovat a růst. Začne se tak vytvářet písek, z něhož se později vytvářejí kameny různé velikosti.  

Kaménky mohou zůstat v ledvinové pánvičce nebo se mohou vydat na cestu a putovat do močovodů a močového měchýře. Písek a malé kaménky mohou odcházet z těla přirozenou cestou, větší kousky se však zarazí v močovodu, močovém měchýři nebo močové trubici. Zastavují tak proud moči a způsobují velké bolesti.

Reklama

Související témata:

Související články

Američané téměř necvičí

Nová studie jednoznačně prokázala, proč se stále větší počet Američanů trápí obezitou. Podle odborníků se totiž obyvatelé USA věnují různým aktivitám, pohyb ...

Kalhoty s kofeinem pomáhají hubnout

Ženám, které marně touží po štíhlejší figuře, by nyní mohly jejich věčné snahy ulehčit nové kalhoty na hubnutí z kolekce Slim Fit. Výrobce ujišťuje, že pomohou...

Výběr článků

Načítám