Hlavní obsah

Obezita je celosvětový problém, zkracuje život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SYDNEY

Závratně rostoucí počet dětí s nadváhou může vést k tomu, že dnešní generace bude první, která zemře dříve než její rodiče. To je jedno z varování vědců, kteří se v neděli sešli na výroční mezinárodní konferenci o obezitě v australském Sydney. Obezita je podle nich masový a smrtonosný problém v celém světě.

Článek

"Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje obezitu za zákeřného zabijáka a příčinu nemocí jako cukrovka nebo srdeční choroby, kterým se lze vyhnout," řekl australský předseda konference Paul Zimmet, expert na cukrovku. "Obezita je mezinárodní metla. Tato zákeřná plíživá pandemie pohlcuje celý svět. Je to stejně velká hrozba jako globální oteplování a ptačí chřipka," prohlásil Zimmet v úvodním projevu.

Obezita je nejrozšířenější příčinou chronických onemocnění. Podle odborníků náklady na léčbu nemocí spojených s nadváhou jsou v zemích jako Austrálie, Británie či USA odhadovány na miliardy dolarů ročně. Jeden z hlavních problémů je prudce narůstající obezita u dětí, které jsou pak mnohem náchylnější k chronickým nemocem v dospělosti a může jim zkrátit život o několik let.

Na světě je více lidí s nadváhou než podvyživených

Podle WHO žije nyní na celém světě přes jedna miliardu dospělých lidí, kteří mají nadváhu a 300 miliónů z nich je obézních. Jsou mnohem více ohroženi cukrovkou, srdečními chorobami, vysokým tlakem, mrtvicí a některými formami rakoviny.  Počet těchto lidí nyní značně převyšuje počet obyvatel planety, kteří naopak trpí podvýživou. Těch je asi 600 miliónů.

Delegáti jednali i o způsobech předcházení obezitě. Vlády by například měly zakázat reklamy na nezdravé jídlo, jež jsou zaměřeny zejména na děti. Odborníci si ale uvědomují, že takovéto restrikce nelze očekávat v brzké době, jelikož se proti tomu tvrdě postaví průmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám