Hlavní obsah

O schizofrenii koluje mnoho polopravd a mýtů

Novinky, Andrea Zunová

Pokud se řekne schizofrenie, většina z nás si představí člověka s rozdvojenou osobností. Není tomu tak. Schizofrenie je závažné onemocnění, které napadá duši i tělo. Lidé postižení schizofrenní poruchou často sáhnou k sebevraždě jako k jedinému řešení jejich svízelné situace.

Foto: Profimedia.cz

Schizofrenie je nemoc těla i duše

Článek

O schizofrenii se všeobecně se ví, že jedná o psychiatrickou diagnózu. Zcela zkreslené představy však mezi veřejností panují o průběhu a léčbě schizofrenie.

V obecně rozšířeném přesvědčení mají schizofrenici rozdvojenou osobnost. To je ale zavádějící výklad. Lidé se schizofrenií totiž většinou nežijí jako dvě či více osobností. Hlavní charakteristikou nemoci je výrazné narušení kontaktu pacienta s realitou. Typicky jde o poruchu duševních funkcí, jako je například myšlení, vnímání, pozornost nebo paměť, narušena je i schopnost pacienta jednat s lidmi.

K hlavním příznakům onemocnění patří halucinace, bludy či změny v chování. Bohužel tyto příznaky vedou k utrpení úzkosti a prohlubování společenské izolace nemocného, jeho nepochopení a postupnému vyloučení z běžného života a ze společnosti. Vyrovnat se s těmito příznaky je pak velmi těžké nejen pro nemocného samotného, ale i pro jeho rodinu. Schizofrenie je závažné a celoživotní onemocnění.

Jak poznáme člověka trpícího schizofrenií?

Schizofrenií trpí v současné době zhruba 1 % populace. První známky nemoci se většinou objevují v dospívání nebo rané dospělosti, tedy mezi patnáctým a 35. rokem života. Nemoc postihuje stejně muže i ženy.

U pacienta, jenž trpí schizofrenním onemocněním, dochází k rozporu mezi vnímanou realitou a realitou samotnou. Pacient je vztahovačný, pronásledovaný bludy a halucinacemi, někdy si mluví pro sebe, vytváří vlastní vnitřní svět, který je nesrozumitelný jeho okolí. Mezi nejznámější příznaky choroby patří sluchové a zrakové halucinace. Nemocný většinou vnímá své příznaky jako nepříjemné a nežádoucí. Dochází i k poruchám emočního prožívání, časté jsou pocity strachu či úzkosti.

U lidí postižených schizofrenní poruchou je vyšší riziko sebevražedného jednání a právě sebevražda je častou příčinou jejich úmrtí.

Příčiny vzniku schizofrenie a první příznaky

Příčinami vzniku schizofrenie jsou dědičné dispozice, spouštěči mohou být ale i různé psychosociální vlivy a vlivy prostředí. Mohou být způsobeny například špatnými rodinnými vztahy a komunikací v rodině či vystavení posměchu svého okolí v období dětství a dospívání. Významný vliv mohou mít i drogy a další psychoaktivní látky. První projevy schizofrenie začínají nespecificky. Projevují se obtížemi, jako jsou například sociální stažení, nápadná změna v chování či v náladách, vztahovačnost a nespavost.

Způsoby léčby schizofrenie

K léčbě schizofrenie se primárně využívají léčiva ze skupiny antipsychotik. Ty pozitivním způsobem ovlivňují pochody myšlení a zbavují nemocné halucinací, oslabují bludy a tlumí depresivní projevy. Díky léčbě se mohou příznaky výrazně zmírnit a u některých nemocných úplně vymizet.

Bohužel vedlejší účinky léčby mohou společně s nezdravým životním stylem nemocných napomáhat k dalším zdravotním problémům. Člověk se dostává do začarovaného kruhu, kdy jej pronásledují zdravotní obtíže jako je obezita, vysoký krevní tlak a riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Takový člověk potřebuje silnou podporu ze strany rodiny a přátel, ale také odbornou pomoc, kterou mu mohou nabídnout centra působící pod názvem Program pro dobré zdraví.

Program pro dobré zdraví

Program pro dobré zdraví funguje v Česku velice úspěšně již pátým rokem. Jeho hlavním cílem je podporovat zdravý životní styl pacientů. Nyní je v republice 25 center určených ambulantním pacientům se schizofrenií a schizoafektivní poruchou. Centra fungují buď v rámci psychiatrických zařízení, nebo při ambulantních pracovištích, kde je zaručena odborná kvalifikace instruktorů (zdravotní sestry pracující na psychiatrických odděleních, psychologové, ale i sociální pracovníci).

Účast v programu je bezplatná a pacienti se mohou přihlásit jednoduše prostřednictvím internetových stránek www.ppdz.cz nebo u svého psychiatra.

Reklama

Související články

Optimisté méně marodí a déle žijí

Emoce ovlivňují náš život i naše zdraví. Lidé, se kterými často cloumá vztek, strach a další negativní pocity, bývají víc nemocní. A dožívají se kratšího věku.

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Výběr článků

Načítám