Hlavní obsah

O játra je nutné pečovat

Právo, ja
ČR

V organismu zastávají játra řadu funkcí. Mezi nejdůležitější patří tvorba žluči, která je nezbytná pro trávení. Napomáhají také ke vstřebávání vápníku i vitamínů rozpustných v tucích a podporují pohyb střev. Zastávají důležitou roli v látkové výměně tuků, v tvorbě energie a skladují živiny pro budoucí potřebu.

Foto: Petra Svobodová

Není dítka bez medvídka

Článek

Kromě těchto důležitých funkcí v trávení a produkci energie působí také jako detoxikační orgán. Při trávení bílkovin a kvašení potravy ve střevech vzniká čpavek, který se právě zde musí zneškodnit.

V játrech se zkombinují jedovaté látky, a to nejen produkty látkové výměny, ale i drogy, alkohol a další škodliviny s látkami, které mají méně zhoubné účinky a vyloučí se ledvinami z těla. A konečně odpovídají za řízení funkcí štítné žlázy.

Ostropestřec a Smetanka lékařská pomáhají

Nelze se tedy divit, že mnohdy dojde k poruchách jejich činnosti. Měli bychom na jejich důležité funkce myslet, zvláště když musíme třeba brát dlouhodobě léky nebo jsme třeba po infekční hepatitidě. Rozhodně jim prospěje regenerační kúra.

Můžeme sice používat různé bylinky, ale existují i přípravky obsahující kombinaci těch nejprospěšnějších. Obvykle je to Ostropestřec mariánský, který zvyšuje tvorbu žluče a zlepšuje funkci jaterních buněk. Používá se při onemocnění jater, při problémech s kaménky a kolikách.

Osvědčila se také Smetanka lékařská. Povzbuzuje trávicí orgány ke zvýšené činnosti, snižuje vstřebávání tuků, působí proti nadýmání, protizánětlivě, žlučopudně a také antibakteriálně. Doporučuje se při onemocněních jater a žlučníku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nafukování balónků vyvolává rakovinu

Nafukovací balónky patří k nejoblíbenější zábavě dětí. Rodiče by však měli dohlédnout na to, aby je jejich potomci sami nenafukovali. Zakládají se tak totiž...

Výběr článků

Načítám