Hlavní obsah

Nový způsob léčby rakoviny jater je dostupný všem pacientům

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovinou jater onemocní v Česku ročně zhruba 350 lidí, přibližně 300 na ni zemře. Nyní ale mají nemocní k dispozici nový biologický přípravek, který zpomaluje růst rakovinových buněk a zlepšuje kvalitu života. Zhoubnou nemoc však vyléčit úplně nedokáže.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinou jater u nás ročně onemocní kolem 350 lidí a 300 na ni zemře.

Článek

 „Tato nová účinná léčba je nyní dostupná všem, kteří ji opravdu potřebují. Dostanou ji ale pouze v onkologickém centru, a to na základě splněných velmi přísných lékařských kritérií,“ řekl ve čtvrtek docent Jindřich Fínek z onkologického a radioterapeutického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň.

Podle něho je systémová léčba možná díky účinné látce sorafenib, která je na trhu k dispozici ve formě léku Nexavar. Funguje tak, že brání růstu rakovinových buněk a prokrvování nádorů. Účinek byl prokázán ve dvou velkých mezinárodních klinických studiích.

Nově je tato léčba hrazena i v ČR. Stojí 60 až 80 tisíc korun měsíčně a pacientům přináší významné zlepšení kvality života, i když rakovinu jater nevyléčí.

Rizikové mohou být i potraviny

Pokud se rakovina jater odhalí včas, je možné chirurgické odstranění ložisek. Podle docenta Fínka tyto nádory postihují většinou starší občany, ale výjimkou nejsou ani osmnáctiletí pacienti.

K rizikovým faktorům rakoviny jater patří žloutenka typu B a C a také plíseň, která se může objevit ve špatně uskladněných potravinách, hlavně v burských oříšcích, obilí, rýži a sóje. Zřejmě i tato plíseň je důvodem vysokého počtu onemocnění rakoviny jater v asijských zemích.

Reklama

Související témata:

Související články

Počítače budou léčit rakovinu

Jako z vědeckofantastického románu vypadají první výsledky snah mladého vědního oboru bionanotechnologie: okem nepostřehnutelný kousek šroubovice DNA v těle...

Výběr článků

Načítám