Hlavní obsah

Nový test zjednodušuje odhalení chlamydie

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CAMBRIDGE

Test, jímž lze snadno a rychle odhalit chlamydiový zánět, sexuálně přenosné onemocnění, vynalezli vědci za podpory dobročinné výzkumné společnosti Wellcome Trust, Světové zdravotnické organizace (WHO) a Národního institutu zdraví Spojených států (USNIH). Zánět je velmi nebezpečný, protože může vážně poškodit plod nenarozeného dítěte nebo dokonce způsobit neplodnost ženy.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Jednoduchý test, který se ve většině zemí západní Evropy již používá, odhalí přítomnost chlamydií v pohlavních cestách ženy již za dvacet pět minut. Zatímco současné testy stojí v přepočtu okolo dvou set korun, nový test vyjde v přepočtu sotva na dvacet korun. Výhoda tohoto testu je také v tom, že vyžaduje pouze moč nebo vaginální tampón, zatímco předchozí testy potřebovaly stěry přímo z vagíny.

Využití hlavně pro chudé oblasti

"Podstatné je, že nový test je rychlý a levný. Výhodný je zejména pro lidi z chudých oblastí nebo zemi, kde musí jít několik hodin nebo dní, aby se dostali do nemocnice. Pak se asi jen stěží ochotně za další týden vrátí pro výsledky testů a podstoupí cestu znova," vysvětlila významnost testu doktorka Leeová z Cambridgeské univerzity.  

Chlamydiím se daří

S uvolněnou morálkou a častější promiskuitou, při níž se sexuální partneři spoléhají více na hormonální antikoncepci než na kondomy, se chlamydiím velmi daří a případů tohoto onemocnění přibývá. Například v Británii se počet případů onemocnění chlamydiemi v poslední době zdvojnásobil.

Chlamydie, ačkoli mohou být neléčené zdraví nebezpečné, se dají snadno zneškodnit pomocí antibiotik. V evropských zemích stojí léčba chlamydiového zánětu několik stovek miliónů eur ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám