Hlavní obsah

Nový obličej přinese i nový život

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé ženy chtějí od plastické chirurgie opravdové zázraky. Ve skrytu duše doufají, že budou nejen krásné, ale že se zákrok projeví také na zlepšení partnerského vztahu. To ale nelze očekávat, nemůžeme se spoléhat na to, že nás partner po zákroku bude více milovat či obdivovat.

Foto: Michaela Fialová
Článek

Nový obličej nám pomůže začít nový život, může zlepšit sebevědomí a dodat jistotu v jednání s lidmi. Ale jen za předpokladu, že se současně změníme i my sami.

Důvodem, proč operaci podstoupíme, by proto mělo být naše vlastní rozhodnutí. Zákrok bychom nikdy neměli absolvovat kvůli partnerovi, ani pro nikoho jiného.

Výkon by měl řešit kosmetický problém, který nemůžeme odstranit vlastními silami, např. tvar nosu, podbradek, hluboké vrásky apod.

Nejvhodnější čas

Pro operaci se v podstatě můžeme rozhodnout kdykoli. Je jasné, že v případě dítěte či teenagera, tedy do jeho plnoletosti, musí s výkonem souhlasit rodiče nebo jejich zákonní zástupci.

"Horní hranice věku záleží na typu výkonu a zdravotním stavu klientky. Výsledný efekt některých operací však bývá omezen tím, že pokožka postupně ztrácí pružnost. Musíme vzít v úvahu i to, že plastická chirurgie je do určité míry sezónní obor. To znamená, že je lepší operaci načasovat do chladnějšího období roku. A to hned z několika důvodů.

Po operacích na obličeji a nezakrytých částech těla je třeba se chránit před přímým slunečním zářením. Mohlo by totiž dojít ke vzniku pigmentových skvrn v jizvách. Po liposukci je zase nutné několik týdnů nosit speciální návleky, které jsou poměrně silné, v letním horku to není ani příjemné, ani prospěšné pro hojení," říká primář MUDr. Vlastimil Víšek, CSc., z oddělení plastické chirurgie Lékařského domu v Praze.

Konzultace je nezbytná

Než se definitivně rozhodneme, měli bychom mít o zákroku a jeho průběhu zcela jasno. Chirurg má klientce podrobně vysvětlit, jak se její problém vyřeší, jaký výsledek lze očekávat, připraví ji na délku pobytu na lůžku a vysvětlí, kdy bude schopna plné zátěže.

"Je dobré připravit se předem na to, že každá rána více či méně bolí. Počítat je třeba také s tím, že si většina lidí, kteří klientku znají, změny nemusí ani všimnout. Ještě chci zdůraznit, že lékař od pacientky očekává, že bude trpělivá, disciplinovaná a bude s ním spolupracovat. Jen tehdy bude vše probíhat tak, jak má," dodává doktor Víšek.

Kam se obrátit

Klient by se měl zásadně obracet na stálé pracoviště plastické chirurgie. Mnozí chirurgové si totiž pronajímají ordinace a sály na několik hodin týdně. I když je takový lékař sebešikovnější, nemůže nabídnout péči, která je rovnocenná stálému oddělení. Vyskytne-li se totiž komplikace po operaci v době, kdy už lékař neordinuje, mohl by vzniknout vážný problém. Někdy potíže mohou pramenit i z toho, že pacientka nedodrží léčebný režim.

"Zažil jsem to dokonce v rodině. Příbuzná nedodržela moje doporučení, cítila se po výkonu velmi dobře, a tak začala luxovat. Samozřejmě se jí po chvíli velmi přitížilo a týden trvalo, než se její zdravotní stav zase zlepšil," vysvětluje dr. Víšek.

Levné operace se obvykle prodraží

Ačkoli se některá pracoviště na sebe snaží upozornit a přitáhnout klienty výhodnějšími cenami, jsou obnosy za stejné výkony ve srovnatelných zařízeních skoro totožné. Výrazně levné operace se obvykle prodraží dalšími nezbytnými úkony - předoperačním vyšetřením, narkózou, nezbytnou pooperační péčí a léky.

Cenové relace výkonů

Prsa se dají zvětšit, zmenšit nebo modelovat. Podle rozsahu a typu implantátů zaplatíme od 20 do 70 tisíc Kč.

Špíčky na stehnech, zadečku a podbřišku. Některé tukové polštářky prostě nezmizí ani po hladovění, ani po trápení těla v posilovně. Řešení může přinést liposukce. Nejde ale o redukci hmotnosti, ale pouze o úpravu ohraničené oblasti. Vedle klasické je k dispozici účinnější a šetrnější ultrazvuková či nejmodernější - vibrační. Její cena se pohybuje mezi 10 až 45 000 Kč.

Pravidelnou péčí o pokožku sice její mladistvý vzhled prodloužíme, ale výsledek není trvalý. Vyhlazení vrásek a vypnutí kůže v obličeji vyžaduje chirurgický či laserový lifting, který pomůže minimálně na 5-10 let. Cena je podle rozsahu zákroku 25-65 000 tisíc Kč.

Pokleslá horní víčka mohou někdy omezovat zorné pole. Přidávají roky a člověk působí neustále ospalým dojmem. Cena se velmi liší podle použitého typu operace, pohybuje se mezi 10-15 000 Kč.

Ani váčky pod dolními víčky nejsou nic pěkného. Za jejich odstranění při použití nejmodernější laserové techniky zaplatíme až 20 000 Kč.

Krásné rty nám nevydrží věčně a s přibývajícími roky se ztenčují. Jejich omlazení nás vyjde až na 25 000 Kč.

Upravit nos, bradu či uši není většinou problém. Zaplatíme sumu pohybující se kolem 20 000 Kč za jeden výkon.

Uvedené ceny jsou orientační a mohou se na jednotlivých pracovištích výrazně lišit.

Každá klientka by měla chtít při vstupní konzultaci vědět, co je v uvedené ceně zahrnuto a co si bude muset ještě připlatit. Většina seriózních pracovišť poskytuje vstupní konzultaci zdarma nebo za zanedbatelnou částku.

Reklama

Související články

Američanky: Plastika je důkazem vřelé lásky

Většinu zadaných Američanů lákají estetické chirurgické zákroky jen proto, aby v očích svého partnera vypadala mladší a krásnější. Vyplývá to z čerstvé studie,...

Italští radní dostanou příplatky na plastiku

Sandro Donati, starosta italského města Mulazza, nabídl všem městským raadním, že jim přispěje na plastické operace. Domnívá se totiž, že chirurgický zákrok...

Výběr článků

Načítám