Hlavní obsah

Nový lék proti rakovině tlustého střeva i do ČR

Právo, Václav Pergl (Basilej)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BASILEJ

Ve švýcarské Basileji a současně i na jiných místech Evropy byl v pátek večer odborné veřejnosti představen avastin - nový lék proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Omezuje krevní zásobení nádoru, čímž brání jeho výživě, růstu a šíření v organismu, a tedy i metastázám. Lék letos dostanou i čeští pacienti.

Foto: Jitka Doubravová

Marta Kubišová s českou vlajkou

Článek

Vědeckého setkání v Basileji se za Česko zúčastnilo 15 předních onkologů v čele s profesorem Pavlem Klenerem, přednostou 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. "Je to lék nové generace, ale pacienta nevyléčí. Spolu s chemoterapií mu však prodlouží život a zlepší jeho kvalitu," řekl Právu profesor Klener.

Lék vyvinula původně švýcarská farmaceutická společnost Roche Holding, která nyní sídlí v USA. Používání avastinu je v Unii od ledna letošního roku prozatím povoleno pouze při léčení rakoviny tlustého střeva.

S avastinem se ale již léčí v USA. Desetiměsíční terapie přijde na 44 tisíc dolarů (přes milión Kč). Tento lék je tedy jedním z nejdražších přípravků užívaných k léčbě rakoviny.

Do praxe u nás v druhém pololetí

Státy EU začnou s avastinem léčit v příštích měsících, v ČR by mohl být dostupný asi ve druhé polovině roku. "Nyní probíhá kategorizační řízení nových léků. Když dopadne dobře, a já věřím, že ano, ve druhé polovině roku bychom s ním mohli léčit," informoval Právo profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti.

Upozornil, že základní stále zůstává, aby rakovina tlustého střeva, která se vyvíjí až deset let a jejímž příznakem může být přítomnost krve ve stolici, byla včas podchycena a odoperována," řekl Vorlíček.

Možná i pro jiné zhoubné nádory

Protože avastin brání zhoubným nádorům, aby si vytvořily cévy důležité pro růst nádoru předpokládá se, že by lék mohl být použit i pro jiné typy rakoviny. Klinické zkoušky se mají týkat rakoviny plic, slinivky břišní a ledvin. V příštích letech do nich má být zahrnuto 15 tisíc pacientů z celého světa, možná i z ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám