Hlavní obsah

Nový lék na bázi platiny je nadějí pro pacienty s rakovinou

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

Oxaliplatina je nový chemoterapeutický lék na bázi platiny. Lékaři do něho vkládají velkou naději pro nemocné s rakovinou tlustého střeva. Léčba je sice finančně nákladná, hradí ji však pojišťovna.

Foto: Vendula Holendová

Poutní místo Hájek patří mezi oblíbené turistické cíle ve Frýdku-Místku. Zdejší voda má údajně léčivé účinky.

Článek

"Až dosud se mělo zato, že pomáhá pouze pacientům v pokročilém stádiu tohoto onemocnění, kdy jsou četné metastázy. Nová studie ale ukázala, že lék může pomoci i těm, kteří onemocnění mají v prvopočátku, tedy bez metastáz. To by znamenalo, že dokážeme mnoho lidí zachránit," řekla docentka Jitka Abrahámová z onkologické kliniky pražské Thomayerovy nemocnice v Praze.  

Méně vedlejších účinků

Lék je dosud registrován pouze v Americe a v zemích Evropské unie. V České republice registrován zatím není. Pro potřeby jednotlivých pacientů je však ze zahraničí dovážen a čeští lékaři s ním tedy léčit mohou. Léčba trvá zhruba půl roku, přijde na 150 000 korun a plně ji hradí zdravotní pojišťovna.

"Oxaliplatina má mnohem méně nepříznivých vedlejších účinků než starší léčiva. Jsme rádi, že pomáhá i pacientům, u nichž se metastázy ještě nestačily rozvinout, což je nesmírně důležité pro celkový další vývoj léčby," řekla Abrahámová.

Prevence je rozhodující

Její kolega profesor Jan Žaloudík z Masarykova onkologického ústavu v Brně a děkan tamní lékařské fakulty uvedl, že stále ale platí, že je mnohem lepší prevence. Když už jsou prvotní potíže, například krev ve stolici, pak okamžité podrobné vyšetření. Pak je největší úspěch na vyléčení a to i klasickými metodami.

"Prevence je nesmírně důležitá. Patří k ní nahradit živočišné tuky rostlinnými, omezit spotřebu červeného masa, zvýšit obsah vlákniny v potravě, omezit alkohol, nekouřit a zajistit tělu dostatek pohybu," řekl profesor Žaloudík.

Dodal, že nově rakovinou tlustého střeva a konečníku každý rok v České republice onemocní 7 350 osob a 4 350 na tuto nemoc i zemře. U mužů je to druhé nejčastější nádorové onemocnění po rakovině plic a u žen pak po rakovině prsu.

Česko v těchto nemocných má smutný primát. Patří jí totiž první místo v Evropě vzhledem k počtu obyvatel a jedno z prvních míst na světě. Proto lékaři vítají, že mají k dispozici nový lék, kterým mohou zachránit tisíce lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám