Hlavní obsah

Novou vakcínu proti rakovině prostaty lze použít i jako lék

Washington

Testování nové vakcíny proti rakovině prostaty přineslo závratné výsledky. Podle vědců lze tuto vakcínu používat zároveň i jako lék, jelikož při pokusech pacientům s pokročilým stádiem této choroby prodloužil život v průměru o čtyři měsíce. Bylo to oznámeno na konferenci Americké urologické asociace v Chicagu.

Článek

Podle lékařů jde o zcela nový přístup k léčbě této nemoci. Přípravek s názvem Provenge "trénuje" imunitní systém pacienta, aby bojoval s nádorem. Je označován za "vakcínu", i když nemoc spíš léčí, ne jí předchází. Vyrábí ho americká společnost Dendreon.

Naděje pro nemocné

Studie zahrnovala 521 mužů, u nichž byla už rakovina v pokročilém stádiu a kteří nereagovali na standardní hormonální léčbu. Provenge dostávaly dvě třetiny z nich, ostatní dostávali placebo. Muži z první skupiny žili v průměru ještě 26 měsíců, muži z druhé 22 měsíců. Po třech letech žilo z první skupiny 32 a z druhé 23 procent pacientů.

Čtyři měsíce se nezdá moc, ale je to víc než tři měsíce, které poskytuje Taxotere, jediná chemoterapie, která je (v USA) pro muže v této situaci schválena, napsala agentura AP, která o nové léčbě informovala. Podle ní ještě stále zbývá zjistit, zda Provenge nemá vedlejší účinky, které by zabraňovaly jeho schválení americkým Úřadem pro potraviny a léky (FDA). Ten před dvěma lety rozhodnutí o tom odložil a vyžádal si další důkazy bezpečnosti a účinnosti léku.

Rakovina prostaty je jeden z nejběžnějších druhů rakoviny u mužů. V České republice připadalo před čtyřmi lety 97 případů na 100 000 mužů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rakovinu prostaty lze určit z rozboru krve

Odborníci z Wake Forest University v Severní Karolíně vyvinuli jednoduchý krevní rozbor, jímž lze předpovědět, kterým mužům hrozí rakovina prostaty. Předchozí...

Výběr článků

Načítám