Hlavní obsah

Nové zbraně na revmatoidní artritidu

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Skoro jako návrat do normálního života. Tak připadala pětatřicetileté lékárnici z Hradce Králové léčba novým lékem na revmatoidní artritidu. Bolesti, které ji trápily řadu let, téměř zmizely a její klouby zase získaly pohyblivost.

Foto: Barbora Janečková

Děti mohou malovat hrad i jeho okolí. Třeba půvabné nádvoří.

Článek

Nezasvěcený člověk by v tom mohl hledat něco jako zázrak. Ale rozhodně nešlo o nic zázračného. Šlo o nový lék, který patří do skupiny nejnovějších léků na revmatoidní artritidu (RA). Vědci ho vyvinuli pomocí moderních biotechnologií. Odborníci o nich mluví jako o biologických lécích. Rozšiřují možnosti léčby zejména tam, kde dosavadní léky nejsou dostatečně efektivní.

Nové biologické léky chorobu zabrzdí

RA je zákeřná autoimunitní nemoc, která postihuje především klouby. Lékaři zatím přesně neznají její příčiny a neumí ji ani vyléčit. Donedávna dovedli jen:

RA je zákeřná autoimunitní nemoc, která postihuje především klouby. Lékaři zatím přesně neznají její příčiny a neumí ji ani vyléčit. Donedávna dovedli jen: - mírnit její příznaky nebo vyvolané potíže, a sice pomocí řady léků označovaných anglickou zkratkou jako SMARD (do této skupiny patří většina běžných antirevmatik

- nebo snížit aktivitu onemocnění a přibrzdit jeho rozvoj (DMARD)

Nové biologické léky dokáží rozvoj choroby zastavit. Blokují vznik zánětu a zbavují pacienty bolestí. V některých případech úplně, v jiných jenom zčásti. Především však zastaví další destrukci kloubů, která hrozí tím, že kloub úplně ztratí svou funkci. Lékaři označují nové biologické preparáty jako léky kontrolující vývoj choroby (DCART).

Často nezvládají ani tkaničky u bot

RA je po artróze druhá nejčastější kloubní choroba. "Jejími obvyklými příznaky jsou oteklé a zvlášť po ránu zatuhlé klouby, které bolí a s kterými nelze pořádně pohybovat," říká MUDr. Petr Bradna, primář revmatologie fakultní nemocnice v Hradci Králové. "Je to důsledek chronického zánětu. Pacient se také stále cítí hodně unavený. Nemoc časem zdeformuje klouby. Pohyb s nimi je bolestivý a stále více omezený. Choroba naruší i jemnou motoriku pohybů a postižený například nedokáže udržet ani drobné věci pevně ve svých rukou nebo si nedovede zapnout knoflíky."

Pro člověka s rozvinutou RA bývá problém zavázat si tkaničky u bot, vyčistit zuby, donést si nákup nebo cokoli těžšího. Každé ráno musí dlouho cvičit, v některých případech i několik hodin denně, aby ztuhlé klouby aspoň trochu rozhýbal. U snídaně často svírá hrneček s čajem nebo kávou oběma rukama, aby ho udržel.

Vážným problémem pro něj bývá také chůze, zejména chůze do schodů. Ale třeba i takové obyčejné věci jako vykoupat se. Protože dostat se s postiženými klouby třeba do vany a neupadnout při tom nebo si jinak neublížit, to pro něj vůbec není snadné.

Práce ji zas baví

Bolesti, oteklé klouby a zkroucené prsty na rukou trápily i lékárnici. Klasická léčba jen mírnila její potíže. Řadu léků užívat nemohla, protože je špatně snášela.

Brzy poté, co začala dostávat biologický lék, nezmizely jen otoky a téměř i bolesti, ale také mohla lépe hýbat s klouby, což jí umožnilo dělat běžnou práci doma a znovu zvládat své zaměstnání. Práce, kterou kvůli svým potížím mohla dělat jen s pořádným sebezapřením a kvůli svým zdravotním potížím z ní musela dokonce na čas odejít, ji zase začala těšit.

Nebezpečné infekce

"Účinky biologických léků spočívají v tom, že cíleně blokují určitou bílkovinu, která v kloubech vyvolává zánět, následné potíže a postupně vede k tomu, že s nimi nemocný nakonec nemůže hýbat vůbec," vysvětluje primář Bradna. "Jejich účinek lze navíc ještě zlepšit kombinací s dalšími léky."

Jako téměř všechna farmaka mají i biologické léky své vedlejší nežádoucí účinky. Nejzávažnějším je snížení imunity, tedy snadnější infikování bakteriemi a viry. Toto riziko je nutné pečlivě hlídat, zejména u lidí, kteří infekcemi v minulosti opakovaně trpěli. Nebo v minulosti přišli do styku třeba s tuberkulózou, i když nemuseli zjevně onemocnět.

Některé z těchto léků dostávají pacienti prostřednictvím infuze, jiné si píchají injekce sami. Zatím si revmatologové mohou vybrat ze tří biologických léků, které jsou u nás k dispozici (Humira, Enbrel, Remicade). Jejich účinky jsou srovnatelné a je na lékaři, aby určil, který z nich bude pro konkrétního pacienta a jeho potíže nejvýhodnější. Všechny jsou hrazené zdravotními pojišťovnami, pokud to schválí revizní lékař.

Díky novince nepřišla o práci

Sedmadvacetiletou novinářku, u které se objevila revmatoidní artritida, trápily bolesti i při banálním psaní na počítači. Nebo když někomu podala ruku. S řízením auta měla ještě větší potíže. Hrozilo jí, že kvůli chorobě přijde o práci.

Klasická léčba různými léky u ní nebyla dost efektivní. Proto chtěla vyzkoušet novou biologickou léčbu. Dnes patří k těm šťastlivcům s RA, kteří nepociťují prakticky žádné potíže. A novinařinu může dělat dál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám