Hlavní obsah

Nová náplast brání alkoholismu

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Po nikotinových náplastech, které pomáhají kuřákům zbavit se zlozvyku, vyvinuli vědci z americké Dukeovy univerzity látku, která prostřednictvím náplasti přikládané na pokožku zabraňuje milovníkům alkoholu popíjet.

Foto: David Váňa
Článek

Tělesnou teplotou se  z náplasti uvolňuje látka mecamylamin, která příslušným mozkovým částem brání reagovat na požití alkoholu pocitem radosti, štěstí a uvolnění. Zároveň tak každého pijáka zbavuje argumentů, proč se uchyluje ke sklence.

Výsledky přinesly uspokojení

Vědci zdůraznili, že kouření a popíjení spolu úzce souvisí a vzájemně se ovlivňují. Proto antikuřáckou náplast v podstatě pouze obohatili o složku snižující náklonnost k alkoholickým nápojům.

Výsledky jsou více než uspokojivé. Účastníci pokusu se sice popíjení alkoholu zcela nezbavili, zato podstatně snížili jeho požívané množství.  

Reklama

Související články

Holanďané vyvinuli pilulku proti kocovině

Nizozemský výrobce léčiv Cobeco představil pilulku, která dokáže člověka zbavit nepříjemných bolestí hlavy po požití většího množství alkoholu. Potravinový...

Pití piva prý způsobuje rakovinu

Pozor na pití piva, zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí autoři několika lékařských výzkumů z poslední doby. Jejich oponenti z vědeckých i lékařských kruhů naopak...

Alkohol prospívá srdci po operaci

Řečtí vědci přišli s novou teorií prospěšnosti alkoholu, který podle nich v malých dávkách blahodárně působí na srdce pacientů, kteří se kvůli zúžení artérií...

Výběr článků

Načítám