Hlavní obsah

Nová naděje pro HIV pozitivní obyvatele rozvojových zemí

Právo, BBC, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace vydala pokyny pro léčbu AIDS. K miliónům lidí v rozvojových zemích se dostanou léky, které jim mají zachránit životy. Ze všeho nejdůležitější je, aby se nakažení začali léčit včas - tedy v počáteční fázi onemocnění.

Foto: Novinky

Článek

Dle závěrů Mezinárodní konference o AIDS, konané v Kuala Lumpuru, by se do roku 2025 mohlo zabránit úmrtí zhruba 3 miliónů lidí.

Základním cílem je, aby jednu pilulku, jejíž složení kombinuje tři různé léky, dostali lidé dříve, tedy v době, kdy je jejich imunitní systém ještě silný. V Alžírsku, Argentině a Brazílii se to již takto praktikuje a výsledky jsou patrné.

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce především zvýšit počet lidí s nárokem na léčbu. Z dosavadních 16 miliónů na 26 miliónů, což by bylo přibližně 80 % všech postižených. Podle přijatých směrnic se navýší náklady na léčbu AIDS v rozvojových zemích o 10 %, což vítají jak světoví dárci, tak samotné nejvíce zasažené země.

Začít včas a nepřestat

Včasná léčba přispěje nejen k zastavení nemoci, ale sníží i riziko nakažení. Důležité bude ale lépe sledovat pacienty, jak jejich léčba probíhá a zda léky správně užívají. S léčbou jako takovou se nesmí nikdy přestat. Ředitel oddělení WHO pro HIV/AIDS Gottfried Hirnschall řekl pro BBC: „Bude velmi obtížné zbavit se AIDS bez vakcíny. Avšak přijaté plány nabízí novou cestu, byť nesnadnou, jak snižovat počty úmrtí.”

Roční užívání zmíněné „kombinované pilulky” má po snížení ceny pro rozvojové oblasti, zejména Afriku, přijít na 127 dolarů na osobu. Velmi povzbudivá je skutečnost, že na boj proti nakažení virem HIV vydává Zimbabwe vlastní finanční prostředky. To jen dokládá závažnost situace a nutnost alespoň částečných řešení.

Priorita je nejen uzdravit, ale vůbec nenakazit

Léky se mají v budoucnu dostat ke každému infikovanému dítěti do 5 let věku, všem HIV pozitivním těhotným a kojícím ženám a k osobám s nakaženým partnerem. Ve všech těchto případech je nezbytné začít s léčbou bez ohledu na to, jak dalece je jejich imunitní systém aktuálně zasažen.

Podle Himschalla ale toto nyní velice zaostává, jelikož medikament se dostane ke dvěma třetinám dospělých a jen k jedné třetině dětí, které ho potřebují. Představy jsou nesmírně ambiciózní, jde ale o běh na dlouhou trať. Zainteresovaní jedinci se ale shodují, že popsané plány WHO jsou proveditelné.

Reklama

Související témata:

Související články

Když antibiotika přestávají účinkovat

Antimikrobiální rezistence, tj. odolnost mikroorganismů vůči podávaným léčivům, je celosvětový a stále narůstající problém. Jen v Evropské unii každoročně...

Léčba nádorů na mozku zaostává

Léčba nádorů na mozku je oproti jiným nádorům v plenkách. Přitom je to ve Velké Británii u mladých lidí, kteří podlehnou rakovině, nejčastější příčina úmrtí....

Výběr článků

Načítám