Hlavní obsah

Nezdravé potraviny? Ne - spíše špatné stravovací návyky!

Slovo zdraví se v posledních letech skloňuje snad ve všech pádech a každý dobrý obchodník se snaží tímto označením zatraktivnit svůj výrobek nebo službu. Odborníci na zdravou výživu ale varují před zjednodušování tohoto problému. Dochází ke srovnávání hladin tuků ve výrobcích, obsahu cukrů aniž by se rozlišovaly druhy sacharidů, množství soli, konzervačních látek, výše glykemického indexu a dalších faktorů. Podle laického pozorování to potom vypadá, že zdravé není vůbec nic. Je tomu skutečně tak?

Článek

Problém je jinde. Ze samé "honby" za zdravými potravinami se úplně vytratil z našeho slovníku pojem zdravé stravovací návyky. Ty jsou totiž určující pro to, jestli budeme žít zdravě s potravinami, které nás obklopují nebo ne. Pokud máme špatné stravovací návyky, potom i potraviny s minimálními hodnotami cukrů, tuků, solí apod. se stanou našemu tělu škodlivými.

Co bychom měli vědět o snídaních

Příkladem některých mylných výkladů "zdravosti a nezdravosti" potravin může být například konzumace snídaňových cereálií (slovo snídaňové bychom rádi zdůraznili), kterým se řadou  autorů nesprávně vyčítá například vysoká hladina cukrů u některých typů. Jak je tomu ale ve skutečnosti? Pro správnou odpověď stačí pracovat s fakty a závěr si může udělat každý sám:

Kritizovaná stránka: sladkost (množství cukrů) na gramáž suchého produktu

Realita:
- cereálie jsou snídaňový produkt (mají se konzumovat pouze ráno, když organismus potřebuje rychle přísun energie a tělo ji rychle spálí)
- cereálie (většinou) obsahují řadu vitamínů a minerálů potřebných pro organismus
- cereálie (například Nesquik, Cini Minis a další) jsou celozrnné a proto dodávají tělu nesmírně důležitou vlákninu (stačí zkontrolovat obaly výrobků)
- cereálie je doporučeno konzumovat s mlékem, jogurtem atd., aby se snížil jejich glykemický index a přínos pro zdravý byl co nejvyšší
- doporučená denní dávka je 30g i když hodnoty na obalech se uvádějí pro 100g

Kde je chyba v posuzování zdravosti potravin?

Můžeme si je pro zjednodušení shrnout do tří bodů, které umožní zájemci o zdravé stravování a správné umístění cereálií do jeho denního rytmu života.

1. Snídaně by měla činit 20 - 25 % z celkového denního příjmu kalorií. Lidský organismus pro svou činnost (zejména dětský) potřebuje jak energii (kritizované cukry), tak řadu dalších látek a není možné je ze stravy vyloučit. Navíc potraviny s celozrnnou složkou by měli lidé konzumovat minimálně třikrát denně a celozrnné cereálie jsou jednou z možností.

2. Důležitá je zvolená forma a množství konzumace. Odborníci doporučují jako optimální postup rozdělit stravu do 5-6 denních dávek. Konzumovat doporučené dávky (u cereálií 30 g) a hlídat sebe i děti, aby se nepřejídali.

3. Kamenem úrazu u většiny populace je nezájem o hlubší informace týkající se zdravých stravovacích návyků. Přežívají v našem vědomí určité stereotypy, nebo rodinné děděné návyky, například pokud jde o skladbu snídaní. Základem zdravého stravování je být dobře informovaný a zajímat se. A to nejen tím, že si pročteme obaly výrobků, ale zjistíme si i v jakém množství a jakou formou potraviny konzumovat. Navíc se můžeme dozvědět, že některé produkty nám mohou dokonce pomoci v prevenci řady onemocnění.

Zdravě a chutně

Jíst zdravě v žádném případě neznamená, zříci se všech dobrých a oblíbených potravin. Jde jen o to, znát svůj denní výdej energie a ten správně doplňovat. Vytvořit si postupně takové stravovací návyky, které se stanou automatickými. K nim potom zvolit potraviny, odpovídající svým složením dané denní době, dosud vydané energii a životnímu stylu, každého jednotlivce.

Reklama

Související články

Dobrý start do nového dne umožní snídaně

Pokud budeme pravidelně snídat, přinese nám to řadu výhod. Když organismu dodáme po nočním půstu energii, nebude jí k obědu a k večeři tolik potřebovat....

Výběr článků

Načítám