Hlavní obsah

Nevidomí cyklisté připomenou Světový den zraku

Problém zrakových vad a slepoty připomíná ve čtvrtek Světový den zraku. Většinu očních vad lze prý v České republice úspěšně léčit, přesto se tisíce Čechů stále musí spolehnout na pomoc slepecké hole a vodicího psa. Slepota přitom není vždy vrozená, ale je častým důsledkem úrazů či nemocí, jako například cukrovky.

Foto: Archiv, Právo

Oko je obecně považování za nejcennější lidský orgán. Lékaři a sluchově postižení však tvrdí, že horší je ztráta sluchu.

Článek

Světový den zraku ve čtvrtek 9. října v Praze připomínají organizace Tyflocentrum a Světlo pro svět, které odpoledne na Staroměstském náměstí pořádají jízdu nevidomých na tandemových kolech. Akci hudebně doprovodí afričtí bubeníci. Na pražském Smíchově si zase mohou lidé nechat zdarma vyšetřit zrak v lékárně v jednom z velkých obchodních center.

Slepotu způsobují genetické vady, ale i nemoci

Závažnou vadu zraku může získat už dítě po narození. "Jedná se především o nedonošené děti," řekl oftalmolog Martin Filipec. Osudné jsou různé genetické vady, které jsou velmi těžko léčitelné.

Ke ztrátě zraku mohou vést chronické záněty rohovky a výjimečně i syndrom suchého oka. Člověk se suchým okem mívá pocit cizího tělesa v oku, cítí pálení a bolest, oči jsou téměř trvale zarudlé. Syndrom se může objevit po mrtvici nebo při hormonálních změnách po přechodu.

"Vedle genetických a vrozených vad mohou slepotu způsobit také úrazy oka a různé nemoci, například cukrovka," řekl Martin Filipec.

Prevencí slepoty je nekouřit a zdravě jíst

Ztrátou zraku jsou ohroženi často lidé starší 65 let. "Věkem podmíněná makulární degenerace je nejčastější příčinou slepoty seniorů ve vyspělých zemích," řekla oční lékařka Drahomíra Varcholová.

Onemocnění se projevuje žlutou skvrnou v oku, v místě nejostřejšího vidění. Příznaky má každý druhý Evropan starší 65 let. Makulární degenerativní onemocnění nelze úplně vyléčit, ale je možné zastavit jeho postup. "Injekce do sklivce brání postupu nových cest nemoci, je to velký pokrok, ale stále to není jednoduchý zákrok ," řekl Filipec.

Podle Varcholové se lze proti nemoci bránit zdravým životním stylem. Zejména je nutné přestat kouřit, protože kouření zhoršuje prokrvení sítnice. Také Filipec považuje zdravý životní styl za jedinou prevenci. Lidé by měli podle něj jíst pravidelně ovoce a zeleninu, které mají dostatek vitamínů a antioxydantů. Velmi vhodné jsou rovněž mořské ryby.

Mnoho typů poškození zraku lze operovat

V ČR se provádějí celkem běžně operace šedého zákalu, transplantace rohovky, korekce dalekozrakosti i krátkozrakosti a astigmatismu. Operovat se dají také zelené zákaly, poškozené sítnice a sklivce u pacientů s cukrovkou. Naopak v rozvojových zemích, kde žije 90 procent všech nevidomých, nemají lidé přístup k základní péči o oči. Proto tam ke slepotě vedou i vady, které jsou v ČR lehce upravitelné, například šedý zákal.

Reklama

Související témata:

Související články

Sledujte operaci šedého zákalu online

Přímý přenos z operace šedého zákalu nabídne na svém webu ve čtvrtek od 10:00 do 12:00 Ústřední vojenská nemocnice v Praze (ÚVN). Sledovat operaci budou nejen...

Sbírka Bílá pastelka pomáhá v životě ve tmě

U příležitosti Mezinárodního dne bílé hole se bude v pondělí 15. října konat již osmý ročník sbírky Bílá pastelka. Po celý den budou mít lidé možnost přispět...

Nová zbraň na suché oči

Syndrom suchého oka je nejčastějším zdravotním problémem, kvůli kterému lidé přicházejí za očními lékaři. Obvykle se projevuje svěděním, pálením nebo řezáním...

Výběr článků

Načítám