Hlavní obsah

Neviditelné kalorie, na které se často zapomíná

Novinky, bok

Převážně ženy, které si hlídají svou tělesnou váhu, se při konzumaci potravin soustřeďují často nejen na jejich zdravotní přínos, ale také na počet kalorií. Často ale zapomínají na tzv. neviditelné kalorie, které mohou jejich plány na udržení váhy pomalu hatit.

Foto: Profimedia.cz

I kalorie obsažené v alkoholických nápojích se započítávají do každodenní spotřeby. Málokdo na to ale myslí.

Článek

Hlídání kalorií v nejrůznějších pokrmech je pro mnohé ženy samozřejmostí. Ne všechny se ale se stejným odhodláním soustřeďují i na kalorie v nápojích (především alkoholických). Ty totiž mohou denní kalorické rozvrhy poměrně snadno nabourat. Někdy k tomu stačí i sklenka červeného vína.

Byť převážně převládá názor, že občasná sklenička červeného vína není nijak závažným prohřeškem, přesto může škodit. A to právě svou hodnotou obsažených kalorií, varuje server Dailymail.

Podle vyjádření odborníků si řada žen neuvědomuje, že pouhé dvě větší sklenky červeného vína obsahují až 370 kalorií, což může ve výsledku činit až pětinu stanoveného denního příjmu. Nejen britská Královská společnost pro veřejné zdraví proto volá po změně zákona, který by se více zaměřil na označování a zvýšení povědomí o tzv. neviditelných kaloriích v alkoholu.

Kalorické etikety

Návrhy počítají s tím, že by veškeré nápoje prodávané v hospodách, barech, restauracích i běžných obchodech musely mít etikety označující nejen přesný obsah alkoholu, ale také konkrétní počet kalorií.

Podle profesorky Fiony Simové, předsedkyně Královské společnosti pro veřejné zdraví, je trendem posledních let fakt, že se nejen špatná životospráva, ale i nadměrná konzumace alkoholu podepisují na stále se zvyšujícím počtu lidí trpících obezitou.

„Mezi dospělými, kteří pijí více alkoholu, odhadujeme více než 10 procent každodenního příjmu kalorií právě z alkoholu. S větším obsahem jednotlivých sklenic na nápoje v restauračních zařízeních si tak navíc lidé nevědomky zvyšují počet přijatých kalorií za den,” uvedla pro server Simová.

Studie provedená profesorkou Simovou navíc poukázala na fakt, že více než čtyři pětiny dotázaných respondentů (2117 lidí) vůbec nemá přehled, kolik kalorií jaké druhy alkoholu obsahují. Výsledky byly uveřejněny v časopise British Medical Journal.

Co se ukrývá v alkoholu
AlkoholKalorie
Sklenice červeného vína 250 ml190
Sklenice bílého vína 250 ml185
Sklenice červeného vína 175 ml133
Sklenice bílého vína 175 ml130
Cider mošty (půl litru)180–250
Rum s kolou142
Gin nebo vodka s tonikem126
Šampaňské 125 ml86

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám