Hlavní obsah

Netradiční recepty se šumivým vínem

Právo, Vendula Presserová

Sekt je tím pravým nápojem k slavnostnímu přípitku i k posezení s přáteli. Ale nejen to. Méně tradiční, ale o to zajímavější využití najdeme pro šumivá vína také v receptech. Jsou luxusní, a přitom cenově dobře dostupné. Přesvědčí vás o tom dvojice Fat Brothers, cukrář Josef Maršálek a gastro legenda Robert Chejn.

Foto: Profimedia.cz

Paštika z divočáka může mít různé využití.

Článek

Paštika z divočáka a želé

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na paštiku

  • 200 g plece z divočáka
  • 150 g vepřového boku
  • 150 g vepřových jater
  • 100 g slaniny na plátky
  • 100 g jablek
  • 50 g pistácií
  • 1 vejce
  • 50 ml calvadosu
  • provensálské koření
  • pepř, sůl

Na želé

  • 250 g džusu z granátových jablíček
  • 250 g sektu Bohemia Prestige
  • 130 g cukru
  • šťáva ze dvou citronů
  • 10 g želatiny

POSTUP:

  • Očištěnou plec z divočáka, vepřový bok a játra umelte na jemnou směs. Přidejte jemně nastrouhaná jablka, pistácie, vejce, koření a calvados. Vše dobře promíchejte.
  • Formu na paštiku vyložte rovnoměrně plátky slaniny, na ni navršte paštikovou směs a zakryjte slaninou.
  • Pečte ve vodní lázni na 140 °C 2 hodiny. Poté nechte v lednici vychladit a ztuhnout.
  • Želatinu namočte v sektu.
  • Džus z granátových jablek, cukr a citronovou šťávu svařte dohromady. Přidejte želatinu i se sektem.
  • Nalijte do vhodných skleniček a nechte ztuhnout.

Kuřecí stehýnka se sektem a smetanou

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 225 g pancetty (italská slanina)
  • 1,2 kg kuřecích stehýnek
  • sůl a pepř
  • 2 šalotky
  • 225 g krémových žampionů
  • tymián
  • estragon
  • 1 šálek sektu
  • 1 šálek vývaru
  • 1/4 šálku smetany
  • pažitka na ozdobu

POSTUP:

  • Pancettu nakrájejte na drobné kostičky a rozpusťte v těžkém kastrolu.
  • Kuřecí maso okořeňte a opečte dozlatova na rozpuštěné slanině. Opečené maso vyndejte na mísu.
  • V kastrolu lehce orestujte nakrájenou šalotku, přidejte na plátky nakrájené žampiony, také je lehce osmahněte, přidejte bylinky, vývar a sekt. Nechte zavařit.
  • Naskládejte zpět kuřecí kousky a pečte zvolna v troubě doměkka (asi 45 minut).
  • Nakonec do šťávy zašlehejte smetanu a provařte do zhoustnutí.
  • Podávejte například s rozmarýnovými bramborami a restovanou cuketou. Ozdobte nasekanou pažitkou.

Granita ze sektu a růží

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 200 g želé z indické růže Fat Brothers
  • 750 ml růžového Sektu Prestige
  • 125 g malin
  • 1 limetka
  • liči na ozdobu

POSTUP:

  • Sekt, želé, šťávu z limetky a maliny rozmixujte ponorným mixerem, přeceďte a zamrazte v uzavíratelné nádobě.
  • Během mrazení průběžně vidličkou seškrabávejte do druhého kelímku, tak zajistíte nadýchanou strukturu.
  • Podávejte s plody liči a dozdobte sušenými plátky růže.

Brownies Fat Brothers s karamelovou omáčkou Blanc de Blancs

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na korpus

  • 1 sklenice směsi na Brownies Fat Brothers
  • 3 vejce
  • 100 g rozpuštěného vlahého másla

Na omáčku

  • 100 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml Blanc de Blancs
  • 50 g smetany ke šlehání

POSTUP:

  • Směs na korpus lehce rozmíchejte s vejci a rozpuštěným, vychladlým máslem.
  • Nalijte do vymazaného a vysypaného pekáčku (asi 30 × 20 cm) a upečte při 160 °C (30 minut). Zkuste špejlí. Vychladlý korpus nakrájejte na porce a pocukrujte.
  • Poté připravte omáčku. Na másle pomalu roztavte cukr a sůl na světlý karamel. Karamel opatrně zalijte horkou smetanou. Rozmíchejte a za stálého míchání přilijte sekt.
  •  Dobře provařte a nechte mírně zchladnout. Podávejte k brownies. Můžete dozdobit vlašskými ořechy.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výtečné recepty na domácí chléb a pečivo

Že pečivo nemusí být jen příloha, ale i lahůdka skvělá sama o sobě, dokazují recepty od slavného cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Provoňte si domov...

Veganské dobroty plné zdraví

Veganská kuchyně se šíří velikou rychlostí. Výživoví odborníci doporučují zařazovat bezmasé dny do téměř každého jídelníčku. V západních zemích je běžné, že...

Žampiony na čtyři způsoby

Dají se připravit na spoustu způsobů a nikdy nezklamou. O tom vás dnes přesvědčí executive chef Hotelů Akademie Petr Svoreň. Žampionové pochoutky přichystal...

Výběr článků

Načítám