Hlavní obsah

Nesundala si před koupáním kontaktní čočky a oslepla na jedno oko

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontaktní čočky jsou výborným pomocníkem, ale jejich nošení vyžaduje dodržování přísných hygienických zásad. Rizika infekcí jsou skutečně velmi vysoká a lidé by na to rozhodně neměli zapomínat. Přesvědčila se o tom i osmadvacetiletá Jennie Hurstová z Británie, jež za jeden chybný krok, kdy si zapomněla vyndat své kontaktní čočky před koupáním, zaplatila oslepnutím na jedno oko.

Foto: Profimedia.cz

Velmi rizikové tak je nejen koupání či sprchování s čočkami, ale i čištění čoček běžnou vodou.

Článek

Jennie Hurstová k nošení kontaktních čoček přistupovala vždy velmi zodpovědně. Přesto díky jedné své chybě oslepla na jedno oko. Šla si zaplavat v hotelovém bazénu a bohužel si předtím nevyndala čočky. Díky tomu se jí do oka dostala velmi vážná oční infekce tzv. Acanthamoeba keratitis, kterou způsobuje parazit améba, jež se nachází v půdě, ale i ve sladké či mořské vodě.

Velmi rizikové tak je nejen koupání či sprchování s čočkami, ale i čištění čoček běžnou vodou. Parazit se totiž dostává do pasti mezi čočku a oko, což mu umožňuje vrtat do oční bulvy.

"Nevěděla jsem, že koupání s čočkami může být tak nebezpečné. Víc než o své zdraví jsem se tehdy paradoxně bála, abych kontaktní čočky v bazénu neztratila," vypráví pro Daily Mail Jennie a dodává: "Třetí den poté začalo být mé levé oko citlivé na světlo a začala jsem mít stejné pocity, jako když si člověk podráždí oko nějakou chemikálií."

Oko jevilo typické příznaky naprosto běžné oční infekce. Čtvrtý den Jennie začalo oko velmi bolet, takže vyhledala lékaře. Bohužel přes odbornou péči lékařů Jennie téměř půl roku na nemocné oko stále nevidí. Navíc musela podstoupit i šest operací, při nichž jí byla vždy odstraněna horní vrstva oka. Po každé operaci musela absolvovat aplikaci speciálních kapek, které obsahují silné chemikálie a jsou velmi bolestivé.

"Trávím tak většinu času v temné místnosti, bez televize i telefonu, jelikož i jejich záření je pro mne příliš silné. Navíc jsem odkázána na pomoc svých rodičů, jelikož jsem především zprvu nezvládala sama vůbec nic. Nyní se už se svým hendikepem učím žít a uvědomuji stále více, jaké jsem měla štěstí, že infekce nezasáhla i druhé oko," dodala Jennie.

Tajemná infekce

Acanthamoeba keratitis je velmi bolestivá, zrak ohrožující a vzácná infekce. Parazit může proniknout do oční bulvy a způsobit tak úplnou ztrátu zraku během několika týdnů. "Amoeba útočí na nervy rohovky, což může být velmi bolestivé, stejně jako dlouhodobá léčba pomocí silně toxických kapek," vysvětluje oftalmolog Parwez Hossain a dodává: "Problém je, že mnozí lidé nemají ani ponětí o rizicích koupání nebo sprchování při nošení čoček."

Další rizika nošení kontaktních čoček

Další velmi častou nemoc při nošení čoček způsobuje tzv. bakterie Pseudomonas. "Další bakterie, jež žije ve vodě a může zničit zrak během 24-36 hodin. Běžným příznakem je zelený hnis, bolest, citlivost na světlo a to hned po pár hodinách. Bohužel mnozí tento problém přičítají zánětu spojivek. Pokud tedy nosíte kontaktní čočky, pak i při těchto příznacích okamžitě vyhledejte očního lékaře. Bez ošetření lékařem může již za 2-3 dny dojít k perforaci rohovky," radí Hossain.

Podcenění hygieny se jednoduše nevyplácí

Kontaktní čočky by se měly nasazovat i vyndávat vždy důkladně umytýma rukama. Je nutné dávat čočky do speciálního roztoku a nikdy je neoplachovat pod tekoucí vodou z kohoutku. A nezapomínat i pravidelně jednou za měsíc měnit pouzdro na kontaktní čočky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám