Hlavní obsah

Nepravidelný a zrychlený tep upozorňuje na nebezpečnou fibrilaci síní

Novinky, das

Fibrilace síní na sebe obvykle upozorní nepravidelným a často rychlým srdečním rytmem (arytmií), který vede k nekoordinovaným stahům dvou srdečních síní. Jelikož se v srdci může kvůli tomu hromadit krev, hrozí riziko vzniku sraženin. Ty pak cestují tepenným řečištěm dále ze srdce - nejblíže na této cestě ze srdce jsou krční tepny, které zásobují mozek. Nejčastější komplikací fibrilace síní je tak cévní mozková příhoda.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné měření tepu může onemocnění odhalit včas.

Článek

Většina nemocných o své nemoci neví. Což potvrzuje i osobní zkušenost přednosty anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně profesora Vladimíra Šrámka.

„Prvními příznaky bylo občasné bušení srdce, hlavně po ránu, kterému jsem nepřikládal větší důležitost. Postupně se tyto epizody opakovaly častěji, trvaly i několik hodin, během nich jsem pociťoval nižší výkonnost a kratší dech při obvyklé námaze, jako je třeba chůze do schodů. Nechal jsem si tedy udělat EKG, které potvrdilo fibrilaci síní,” vypráví lékař.

Na základě doporučení kolegů profesor Šrámek podstoupil tzv. katetrizační ablaci. Díky tomuto zákroku se zbavil všech fyzických potíží, přestal brát léky na udržení pravidelného srdečního rytmu a ředění krve a začal žít plnohodnotný život.

Katetrizační ablace je zákrok, který umožňuje zničení abnormální tkáně v srdci, která zodpovídá za vznik této poruchy. „Může tak dojít k trvalému odstranění fibrilace síní,” upozorňuje docent Martin Fiala, primář Centra kardiovaskulární péče Neuron Medical v Brně a předseda České asociace pro srdeční rytmus.

Jak předcházet mozkové mrtvici

Základem je dodržování zásad zdravého životního stylu. Dostatek pohybu, omezit nezdravé tuky, cukry, do jídelníčku zařadit více ovoce, zeleniny, celozrnných potravin nebo luštěnin. Důležité je šetřit se solí a především hlídat cholesterol.

„Řada tuků je ale pro tělo velmi prospěšná. Například lněný olej nebo lněné semínko. Musí být ale drcené, aby se z něj tuky uvolnily. V rostlinných zdrojích je dobré vyhledávat alfa-linoleové mastné kyseliny. Pro ty, kteří nepřijímají zdravé kyseliny z živočišných zdrojů, je také výrazně vhodnější řepkový olej než olivový, má totiž vhodnější poměr mastných kyselin,“ upozorňuje výživová poradkyně Monika Tělupilová a dodává: „Nejlepším zdrojem prospěšných, nenasycených mastných kyselin jsou tučné mořské ryby.“ Lidé by je podle ní měli jíst jednou až dvakrát týdně.

Schopnost snížit riziko krevních sraženin či hladinu cholesterolu mají zejména omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo. Jedenáctiletý výzkum amerických vědců prokázal, že konzumace ryb jednou týdně sníží riziko cévních chorob o dvaapadesát procent.

Nejvíce těchto zdravých kyselin obsahuje maso lososa, tuňáka, pstruha, makrely nebo sardinek. Například losos má skoro dva gramy kyselin na sto gramů upraveného masa.

Fibrilace síní v číslech
Do roku 2030 se počet pacientů s fibrilací síní pravděpodobně zvýší až o 70 %. Přičemž v Evropě postihuje v současnosti fibrilace síní asi 11 milionů pacientů, v České republice se vyskytuje až u 300 000 pacientů. V roce 2007 v České republice stála konvenční léčba jednoho pacienta 50 000 Kč za rok.Úmrtí v registrech pacientů s průměrným věkem 69 let je kolem 5 % za rok, u pacientů s trvalou formou fibrilace síní je nejvyšší, přes 8 % za rok. Hlavní příčinou úmrtí je srdeční selhání, které fibrilace síní přímo způsobuje nebo zhoršuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám