Hlavní obsah

Nepravidelné čištění zubů zvyšuje riziko srdečních chorob

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už malým dětem se snažíme co nejdříve vštípit myšlenku, že pravidelné čištění zubů by se mělo stát běžnou součástí jejich života, aby měly krásný a zdravý chrup. Pravidelná péče ale není důležitá jen z hlediska estetického. Při špatné a nepravidelné péči nám prý také hrozí mnohem větší riziko výskytu srdečních chorob.

Článek

Může být trochu podivné, že pravidelné čištění zubů může mít vliv na zdraví srdce a cév. Vysvětlení je ale vcelku jednoduché. Za mnoho zdravotních problémů v našem těle může zánět. Podle studií způsobuje uvolňování chemických látek v krvi, které mnohonásobně zvyšují riziko vysokého krevního tlaku nebo různých onemocnění srdce, uvedl server Guardian.

Lékaři jsou dokonce přesvědčeni, že i velmi mírná infekce může zvyšovat riziko srdečních problémů, především pokud jde o dlouhodobější stav nebo se infekce a záněty opakují častěji. Jedním z nejčastějších stavů přitom může být onemocnění dásní.

Aby si vědci byli zcela jisti, do jaké míry může zánět dásní ovlivňovat výskyt srdečních onemocnění, testovali téměř 12 tisíc skotských dobrovolníků s průměrným věkem 50 let. Ptali se jich, jestli pravidelně pečují o chrup, jaké prostředky přitom používají nebo jak často navštěvují zubního lékaře. Také si vyžádali lékařské záznamy všech zúčastněných, aby zjistili, u kterých z nich se projevily nějaké srdeční problémy.

Nepravidelná péče je hazard se zdravím

Během osmiletého studia vědci nasbírali vcelku zajímavé výsledky. U lidí, kteří si čistili zuby velmi nepravidelně, se v jedenácti procentech případů rozvinula nějaká srdeční choroba. U lidí čistících si zuby jednou denně to bylo už jen sedm procent a pouze čtyři procenta u těch, kteří pečovali o chrup dvakrát denně.

Pokud si tedy čistíte zuby například jen ráno, je u vás z tohoto pohledu až o 30 procent vyšší riziko výskytu srdečních problémů. Při nepravidelné péči se pak tento údaj zvyšuje na neuvěřitelných 70 procent.

Z krevních testů lidí, kteří si čistili zuby méně často, také vyplynulo, že mají větší množství chemických látek, přesně C-reaktivního proteinu a fibrinogenu. U pěti procent všech dobrovolníků pak byly zjištěny problémy se srdcem nebo s oběhovým systémem. Nejčastěji šlo o ischemickou chorobu srdeční (nedostatečné prokrvení srdce).

Je však nutné podotknout, že na výskyt srdečních onemocnění má vliv také velká řada dalších faktorů, jako například problémy se srdcem v rodině, to, zda kouříte, jakou fyzickou námahu podstupujete nebo jestli jste vystaveni dlouhodobému tlaku či stresu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám