Hlavní obsah

Nepravidelná menstruace signalizuje srdeční potíže

Ženám, které trpí nepravidelným menstruačním cyklem, hrozí, že se u nich projeví některá ze srdečních nemocí častěji než u ostatních. Vyplývá to z poslední studie nizozemských vědců.

Foto: Profimedia.cz

Nepravidelný cyklus může být příznakem srdečních obtíží.

Článek

Během výzkumu, který celé desetiletí sledoval zdravotní stav 23 000 žen, vyšly najevo pozoruhodné výsledky. Ty z žen, u nichž docházelo dlouhodobě k nepravidelné menstruaci, nesly o 28 procent vyšší riziko, že se u nich po delší době vyvine srdeční choroba.

Dosud bylo známo, že ženám trpícím tzv. polycystickým ovariálním syndromem (PCOS) hrozí oproti jejich vrstevnicím zvýšené nebezpečí kardiovaskulárních nemocí a cukrovky 2. typu.

Při PCOS produkují vaječníky zvýšené množství mužského hormonu a dochází k nepravidelnému menstruačnímu cyklu nebo menstruace zcela chybí.

Nebezpečí cukrovky

Nové výzkumy odborníků z univerzity v Utrechtu vedených Dr. Gerrie-Cor M. Gastovou ale poukazují na to, že se srdečním poruchami může souviset i méně extrémní porucha cyklu. Důvod, proč tomu tak je, zatím zůstává záhadou.

"Ačkoliv se předpokládá, že ženský pohlavní hormon estrogen má na srdce a cévy ochranný vliv, nepotvrdilo se, že by změny jeho hladiny v krvi přímo souvisely s nepravidelností menstruace, srdečními nemocemi nebo dalšími faktory, jako jsou nadváha, vysoký krevní tlak či zvýšená hladina cholesterolu," tvrdí Gast.

Přesto se podle něho ukázalo, že příliš dlouhý - více než čtyřicetidenní - cyklus, stejně tak jako nepravidelná menstruace, zvyšují nebezpečí cukrovky 2. typu, která patří k hlavním rizikovým faktorům pro kardiovaskulární nemoci.

Podle expertů je nutné pokračovat ve výzkumu, aby bylo možné odhalit všechny příčiny nově objevených souvislostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám