Hlavní obsah

Neplodnost není jen medicínský problém, ale i psychický

– PRAHA

Manželé, kterým se nedaří přivést na svět potomka, se mnohdy dostávají pod tlak okolí. To ještě zvyšuje stres, jemuž jsou vystaveni. Situace se může navíc zhoršit, pokud se zjistí neplodnost jednoho z partnerů. "Už sám špatný psychický stav může snížit šanci na rodičovství u párů, jejichž neplodnost nemá zjevnou biologickou příčinu", řekl Zdeněk Macek z projektu Ratolest.

Článek

Párům, které se léčí kvůli neplodnosti, hrozí, že pokud se nenaplněné rodičovství stane ústřední otázkou jejich společného života, partnerství se rozpadne. Ti, kdo se přes veškerou snahu vlastního dítěte nedočkají, by se neměli nechat neúspěchem pohltit, soudí odborníci. 

Poradna Ratolest sice nabízí terapeutické a sociální služby zejména pacientkám center asistované reprodukce a obdobných zařízení a jejich rodinným příslušníkům, ale mohou se na ni obrátit i lidé, kteří tuší, že jejich cesta k rodičovství nebude snadná. 

Problémy s početím má každý sedmý pár

Pořadatelé přizvali na seminář nejen psychology a psychoterapeuty, ale i lékaře zabývající se léčbou neplodnosti a sociální pracovníky zaměřené na náhradní rodinou péči. 

Problémy s početím má v současné době každý sedmý pár. Někdy vede k rodičovství například snížení váhy nebo drobný zákrok. Jindy je třeba, aby žena podstoupila mimotělní oplodnění. V České republice se loni narodila díky asistované reprodukci tři procenta celkového počtu 104.000 novorozenců. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám