Hlavní obsah

Neplodnost je vždy problém páru

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud mají partneři problém s početím dítěte, chyba může být na obou stranách. Sterilita totiž není jen problémem jednotlivce, ale vždy páru. Podle statistik se asi z 30 procent případů sterility porucha vyskytuje u muže, z 30 procent u ženy, ve 25 procentech jde o kombinaci problémů obou jedinců a v 15 procentech zůstává příčina neplodnosti neodhalena.

Foto: Profimedia.cz

Neplodnost by měli partneři řešit společně.

Článek

Problémy s plodností na straně muže jsou realitou současnosti. Reprodukční medicína naštěstí v současné době dokáže pomoci většině pacientů, i těm s těžkou poruchou plodnosti. Je však zapotřebí vše začít řešit včas.

Ať už muži řeší problémy s otěhotněním společně se svou partnerkou nebo jsou pouze sami zvědaví, zda jsou zcela v pořádku, není od věci, nechat si pro jistotu prověřit kvalitu spermií. V případě podezření na neplodnost páru by toto vyšetření, vzhledem k jeho nenáročnosti, mělo být vůbec tím prvním krokem.

V červnu anonymní testování zdarma

Po celý červen nabízí bezplatné vyšetření spermiogramu v rámci Měsíce reprodukčního zdraví Centrum reprodukční medicíny GEST. Testování probíhá zcela anonymně, stačí se jen telefonicky objednat a před vyšetřením dodržet minimálně třídenní půst.

Bohužel počet spermií u mužů všeobecně stále klesá a i jejich kvalita se rok od roku zhoršuje. V rámci akce anonymního bezplatného vyšetření spermiogramu využilo nabídky Centra reprodukční medicíny v minulých 11 letech celkem 965 mužů.

Z těchto 965 mužů mělo: zcela normální nález 489 z nich (50,7 %), nález s mírnou patologií, který může částečně snižovat plodnost 263 z nich (27,2 %) a výrazně patologický nález, který minimalizuje šanci na početí 193 z nich (22,1 %).

Co ovlivňuje kvalitu spermií
Infekce či úraz – v obou těchto případech může dojít k poškození tkání, případně k uzavření chámovodů
Odchylný vývoj cévního zásobení - varikokéla
Vrozená vada
Nadměrná konzumace alkoholu, kouření, užívání jiných návykových látek
Některá léčiva - například některé přípravky užívané k léčbě vysokého tlaku
Nevhodný sport (extrémní cyklistika, některé silové sporty obzvláště při užívání doplňků pro zvýšení tvorby svalové hmoty atd.)
Současný životní styl plný stresu
Zhoršující se životní prostředí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám