Hlavní obsah

Neplodní muži by si mohli vlastní zdravé spermie vypěstovat

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kjóto

Vědci z japonského Kjóta učinili průlomový objev v léčbě neplodnosti, čímž dodali novou naději tisícům těch, kteří se marně touží stát rodiči. Odborníci na tiskové konferenci 4. srpna uvedli, že v laboratoři dokázali z kmenové buňky vypěstovat zdravou a funkční myší spermii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Neplodní muži si možná budou moci vypěstovat vlastní zdravé spermieVideo: Reuters

 
Článek

Kmenové buňky jsou základní nediferencované stavebné jednotky, ze kterých posléze vznikají jiné buňky a následně i tkáně. Protože se dokáží dělit a přeměňovat na jiný buněčný typ, snaží se je vědci používat při léčbě různých chorob a nyní i neplodnosti.

Na univerzitě v Kjótu vyjmuli vědci kmenové buňky z myších embryí a pomocí koktejlu chemických látek a vitamínů je přeměnili ve spermie v jejich raném stádiu. Tyto uměle vytvořené zárodky spermií pak vpravili do varlat neplodného myšího samce. Ten se nakonec ukázal jako plodný a z jeho spermií dopravených do samičího vajíčka se později narodila zdravá mláďata, která dokázala přivést na svět své vlastní potomky.

Nové pokusy, při kterých se z upravených kmenových buněk narodila zdravá mláďata, otevřely další dveře v dlouholetém výzkumu neplodnosti u mužů, ale i u žen. V tuto chvíli se tým snaží zopakovat svůj úspěch, tentokrát však chtějí z kmenové buňky vypěstovat myší vajíčko, uvedla agentura Reuters.

Vědecké úspěchy vzbudily etické otázky

Zatímco někteří jsou tímto vědeckým výzkumem nadšeni, jiní se obávají etického dopadu, který by jeho výsledky mohly mít na společnost. Je správné zasahovat do podstaty lidského života jenom proto, aby byly uspokojeny touhy neplodných párů? Vyvstávají také otázky, zda nebudou kompletně přepsána pravidla lidského rozmnožování. Tak jako tak, výzkum je zatím v plenkách.

„Naše práce probíhá zatím jen ve vědecké rovině a používáme pouze myši. Přenést dosažené poznatky na lidské buňky představuje ještě mnoho práce, času a diskuzí o etice,“ řekl deníku Daily Mail profesor Mitinori Saitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám