Hlavní obsah

Nenechte alergii rozvinout

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergií přibývá alarmujícím tempem. Za posledních 30 až 40 let se jejich počet zvýšil více než čtyřikrát. Sice neohrožují život, ale 70 procentům pacientů ho velice nepříjemně komplikují.

Článek

Některým dokonce dost dramaticky. V Knihovně Solvay v Bruselu, hned naproti Evropskému parlamentu, o tom na nedávném semináři mluvila Yola de Vries. Je těžkou alergičkou a zároveň tajemnicí nizozemské organizace, která se snaží pomoci právě takovým pacientům, jako je ona sama.

Z jejího i z dalších vystoupení vyplynulo, že nejdůležitější je pro alergiky to, aby lékaři diagnostikovali jejich potíže včas a včas zahájili správnou léčbu. Příliš mnoho lidí chodí k lékaři pozdě. Choroba se u nich kvůli tomu zbytečně rozvine. Časté jsou také nepřesné diagnózy a neodpovídající nebo neefektivní léčba.

Pokud by se to podařilo zlepšit, změnila by se nejen kvalita života postižených, ale došlo by také ke snížení ekonomické ztráty vyspělých zemí. V Evropě je 80 miliónů diagnostikovaných alergiků. Odborníci odhadují, že jejich léčba přijde na 100 miliard eur. .

Tři ztracené roky

Trvalo tři roky, než se pětatřicetiletý podnikatel rozhodl jít k lékaři. Jeho alergické reakce začaly slzením očí a přecitlivělou reakcí na světlo, vždycky v květnu a v červnu. Pokračovaly občasnou rýmou nebo kýcháním. A třetí rok vyvrcholily tím, že měl ucpaný nos a trápila ho výrazná vodnatá rýma. Ale také bolesti hlavy a celková únava. Těžko se nutil i ke golfu, který hrál velice rád.

Všiml si, že má podobné potíže jako jeho dcera, která se léčila u alergologa. Tak si občas půjčil její prášek. Účinkoval málo. Alergoložka, kterou navštívil, zjistila, že ho dráždí pyly travin a pelyňku.

Navrhla mu, aby zkusil preventivně užívat nové antihistaminikum. S tím, že ho bude brát pravidelně už od začátku května. Tedy ještě předtím, než traviny rozkvetou a u něho vypukne alergická reakce. Lék mu skutečně pomohl. Muž neměl prakticky žádné problémy. Dokonce ani na golfu nebo při sekání trávy u domu.

Je důležité přijít k lékaři včas

"Nová antihistaminika nepůsobí jen proti akutním projevům alergie," říká MUDr. Irena Krčmová, CSc., primářka z Ústavu klinické imunologie a alergologie ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. "Při pravidelném užívání brání také dalšímu rozvoji alergické reakce, jehož podstatou je zánět sliznic. Omezují také rozvoj tzv. skrytého slizničního zánětu, který bývá v organismu neléčeného alergika stále přítomný.

Pokud se lékaři podaří přibrzdit rozvoj alergické rýmy, podaří se mu často zabrzdit i případný rozvoj bronchiálního astmatu, tedy postup alergického zánětu do dolních dýchacích cest."

Tím spíše je důležité,aby pacienti chodili k alergologům při prvních potížích a co nejdříve začali se správnou léčbou svých problémů. Pak mají daleko větší šanci, že se u nich alergie nerozvine.

Znovu závodí

Studentka farmacie byla nešťastná. Už zase nemohla trénovat a závodit. Věnovala se orientačnímu běhu. V posledních třech letech jí od února do dubna ztrpčovala život rýma, kašel, bolesti hlavy a celková únava.

Také hůř spala. Praktický lékař jí v tomto období několikrát předepsal antibiotika, ale ta jí příliš nepomáhala. Dostávala se ze svých potíží několik týdnů, jako po těžké chřipce. Přičítala to kombinaci virové a bakteriální infekce. Divné bylo, že u ní infekce probíhaly bez teplot.

Praktický lékař jí pro opakované infekce horních dýchacích cest doporučil imunologické vyšetření v Ústavu klinické imunologie a alergologie FN v Hradci Králové. Není výjimkou, že potíže, které vypadají jako infekce horních cest dýchacích, nejsou způsobeny poruchou imunity, ale alergickým slizničním zánětem.

U studentky se to naprosto potvrdilo. Alergologové zjistili, že jí dráždí pyly stromů, které kvetou brzy zjara (olše, líska, habr, bříza apod.). Vzhledem k občasnému rannímu kašli, který se objevil vždycky v jarním pylovém období, měli podezření, že alergická rýma postupuje a potíže se rozvíjejí do počínajícího průduškového astmatu.

Užívat léky nepřetržitě

Alergoložka jí předepsala na zanícené nosní sliznice sprej s obsahem kortikoidů. Při pravidelném dávkování působí protizánětlivě. A už od února začala studentka preventivně užívat nové antihistaminikum.

Letos poprvé po několika letech neměla na jaře žádné potíže. Mohla bez problémů trénovat i závodit. Ale nejen to, vrátil se jí čich. Zase začala cítit vůně.

"U lidí s alergickými obtížemi bývá běžné, že užívají léky jen tehdy, když mají problémy," říká doktorka Krčmová. "Nová antihistaminika umožňují a často vyžadují jiný režim. Dokážou působit preventivně, ale jen tehdy, pokud je pacient užívá po určité období nepřetržitě. Pacienti, u kterých vyvolává potíže několik různých alergenů, jako jsou třeba různé druhy pylů, roztoči, živočišné alergeny nebo plísně, ti je musí užívat dlouhodobě a obvykle celoživotně. Podobně jako když si léčí vysoký krevní tlak. I alergie je chronická nemoc."

Praktické informace
Řadu užitečných informací o alergiích včetně atopického ekzému a astmatu, najdete v knize Alergie (vydal ji Institut UCB pro alergii) a na www.alergie.cz. Tady naleznete odkazy na knížky, které radí, jak co nejlépe čelit různým formám alergií i potížím, které je často doprovázejí. Na této adrese mají rovněž pylový kalendář nebo pylovou službu a upozorňují tu na dominantní alergeny současného období.

Reklama

Související témata:

Související články

Bodnutí včely může být velmi nebezpečné

V letních měsících hrozí lidem pobodání od vos, včel, sršňů a jiného hmyzu. Jejich bodnutí je nepříjemné a bolestivé. Ve většině případů je následkem bodnutí...

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Výběr článků

Načítám