Hlavní obsah

Nemocná kolena potřebují cvičení a hubené tělo

Novinky, Plus
WINSTON/SALEM

Lidem, kteří trpí osteoartritidou kolen, patrně více než funkční zdokonalení a ortopedické pomůcky ulehčí cvičení a vyvážená strava. Podle amerických lékařů je štíhlé tělo a dostatek pohybu zaručenou pomocí pro pacienty s vážnou artritidou.

Foto: Vratislav Konečný

Mohutný gotický hrad v Lipnici by vám rozhodně neměl ujít, v okolí je spousta další památek

Článek

Odborníci se dále domnívají, že pokud mají postižení více kilogramů nadváhy a prakticky se nepohybují, ortopedické preparáty jim příliš nepomohou.   

"S ohledem na to, že léky na artritidu mají často vedlejší účinky, pacient je může brát jen v omezeném množství a chirurgický zákrok bývá jen velmi málo účinný, rozhodli jsme se hledat cestu pomoci jinde. A našli jsme ji. Je to, jak jinak, cvičení a zdravá dietní strava. Pokud se pacientovi podaří zhubnout a přitom pravidelně cvičí, jeho stav se mnohonásobně zlepší," popsal jednoduchý recept doktor Stephen Messier z Wake Forest Univerzity v Severní Karolíně.

A přitom prý stačí tři hodiny týdně cvičit aerobik a stravovat se dietně. Účastníci výzkumu, kteří se tohoto programu drželi několik měsíců, se cítili mnohem lépe, zhubli, ulehčili svým zatěžovaným kloubům a zároveň posílili svalstvo.

Mnozí z nich tak znovu mohli vystoupat několik pater budovy po schodech, což před započetím tréninku nezvládli ani s preparáty a ortopedickými pomůckami.

Reklama

Výběr článků

Načítám