Hlavní obsah

Nemoci spjaté s nesprávným používáním klimatizace

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké letní dny si dnes již bez klimatizace neumíme představit. Bohužel málokdo si uvědomuje, že i používání klimatizace má svá pravidla. Z klimatizovaného bytu sednout do klimatizovaného auta a dopravit se do klimatizované kanceláře je sice pro mnohé ideální scénář, jak přežít teploty nad 30 stupňů Celsia, ale podle lékařů je to i nejčastější důvod letních rým, angín, zánětů dutin a dalších nemocí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi venkovní a vnitřní teplotou vzduchu by neměl být při použití klimatizace rozdíl větší než 5 °C.

Článek

Klimatizace má své výhody i nevýhody. Problémy může způsobovat v okamžiku, kdy není dobře nastavena a je v provozu bez pravidelného čištění. „Lidé jednak nedodržují doporučené nastavení, kdy mezi venkovní a vnitřní teplotou vzduchu by neměl být větší rozdíl než 5 °C, a pak také klimatizace pravidelně nečistí, čímž umožňují prachu, roztočům, plísním i bakteriím cirkulovat v uzavřeném klimatizačním okruhu,” vysvětluje praktický lékař MUDr. Josef Volný, CSc., z pražské Polikliniky Zelený Pruh.

Zatímco pravidelně čištěná klimatizace může fungovat i jako čistička vzduchu, ta znečištěná naopak vzduch kazí.

Výkyvy teploty a mikroorganismy pak velmi zatěžují imunitní systém, což může velmi snadno vyústit v akutní respirační onemocnění tj. chřipku, angínu, zánět nosohltanu či laryngitidu.

„Stejně jako když budete sedět v bezprostřední blízkosti klimatizace a proud chladného vzduchu tak napřímo bude zasahovat váš obličej či horní část těla. V ten okamžik je téměř jisté, že to pocítíte jako prochlazení v oblasti obličeje, krku, zad, které se bude projevovat bolestí zad a kloubů. Může to ale také způsobit i podráždění periferních nervů s následnými klinickými projevy,“ upozorňuje MUDr. Jarmila Kohoutová z oddělení nemocniční hygieny FN Olomouc v publikaci Klimatizace – zdravotní rizika a prevence.

Setkat se můžete i s dalšími obtížemi, jako jsou například pálení očí, zvýšená únava, bolesti hlavy nebo svírání na hrudi.

„Pokud dojde ke vzniku akutního onemocnění, ať už se jedná o chřipku, či jiné virové nebo bakteriální onemocnění horních cest dýchacích, je důležité již při prvních příznacích snížit fyzickou aktivitu, a pokud je to možné, zůstat po dobu 3–4 dnů v domácím léčení. Z léků se podávají ty proti horečce, někdy léky proti kašli. U angín je vždy nutná léčba antibiotiky,” radí MUDr. Josef Volný.

Klimatizace může být i prospěšná

Podle kalifornského epidemiologa Marka Mendella dokážou pravidelně čištěné filtry z klimatizace zachytit znečištěné částice a klimatizace jako taková pak může ve velmi vysokých teplotách i zachránit život lidem, kteří trpí srdečními potížemi a kterým v parném létu více hrozí infarkt nebo mrtvice.

Podle kansaského vědce Stana Coxe také příjemně chladný vzduch v místnosti pomáhá lidem v soustředění, méně jedí, a tedy i méně přibírají.

Pravidla pro správné použití klimatizace
Nastavte správnou teplotuJakkoli je lákavé dopřát si během letních veder příjemných 22 stupňů, teplota v interiéru by kvůli zdraví měla být maximálně o 5 až 6 stupňů nižší než ta venkovní. „Jestliže tedy teploměr za oknem ukazuje 32 stupňů, vaše klimatizace by měla být nastavena na cca 27 stupňů,” radí Iva Pavlousková z Datartu.
Vyhněte se studenému vzduchuK hlavním zásadám správného provozování klimatizace patří fakt, že studený vzduch vycházející z klimatizační jednotky nemá proudit přímo na osoby pobývající v místnosti.„V ideálním případě by měl studený vzduch proudit do volného prostoru místnosti a postupně ji ochlazovat,“ radí Ing. Eduard Ježo z Centra hygienických laboratoří Zdravotního ústavu v Ostravě.
Pravidelně větrejteNěkteré vestavěné klimatizace jsou součástí celkového vzduchotechnického systému, který zajišťuje i přívod čerstvého vzduchu. Pokud ale ta vaše není, případně máte mobilní klimatizaci, je bezpodmínečně nutné pravidelně větrat.„V těchto případech totiž nedochází k přívodu čerstvého vzduchu do místnosti a k odvodu znečištěného vzduchu ven. Dochází tak ze zvyšování koncentrace nežádoucích látek, například CO2, což může způsobovat pocity únavy, ospalosti a nesoustředěnosti,“ doplňuje Eduard Ježo.
ZvlhčujteProtože při používání klimatizace dochází ke snižování vlhkosti vzduchu, což může vést k vysychání sliznic, suchému dráždivému kašli, chronickým zánětům nosohltanu, k pálení očí nebo únavě, měli byste vlhkost v místnosti udržovat nad cca 35 %.„Dobrým řešením mohou být zvlhčovače, případně květiny nebo nádoba s otevřenou hladinou. A určitě nezapomínejte na dodržování pitného režimu,“ doporučuje odborník.
Pravidelně čistěteDůležité je také uchovávat klimatizaci v čistotě. „V případě mobilní klimatizace máte v návodu vždy uveden správný postup. U většiny klimatizací lze čistit pouze filtr,“ popisuje Iva Pavlousková a dodává: „Pokud chcete čistit větrák, stačí ho rozebrat a omýt teplou vodou, případně vodou se saponátem.“Právě údržba filtru je nejdůležitější. V domácnosti se běžně nachází spousta škodlivých látek, například spory plísní, bakterie nebo prach, které pak při používání klimatizace bez přívodu čerstvého vzduchu v pokoji cirkulují. „Při nedostatečné údržbě může docházet k množení bakterií a plísní a klimatizace pak slouží jako další zdroj kontaminace místnosti,“ konstatuje Ježo.
Pozor na přechodyPo pobytu v klimatizované místnosti bývá pro tělo obvykle velkým šokem, když vyjdete ven na horký vzduch. „Zkuste ještě chvíli pobýt v místnosti bez klimatizace, třeba na chodbě, a napijte se, ideálně ne příliš vychlazené minerálky,“ dodává Iva Pavlousková. V rámci možností se také snažte střídání teplot omezit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám