Hlavní obsah

Němci začínají holdovat minerálkám, tradiční pivo upadá

Právo, DPA, Jean-Baptiste Piggin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Němci, národ, pro který znamená pivo totéž co pro děti mléko, dávají stále častěji přednost minerálkám. Roční spotřeba minerální vody, jak obyčejné, tak i perlivé, na hlavu pravděpodobně překročí 120 litrů. Spotřeba piva pod tuto hranici naopak klesne.

Foto: Tomáš Srnský

zámek Křtiny - místo konání koncertu

Článek

Ve vlně letních veder, jaká byla loni, se prodalo o 18 procent více balené vody než obvykle. Většina Němců jí dává přednost a vodou z kohoutků pohrdá. "Koupu se v ní, ale nikdy ji nepiji," říká jedna z obyvatelek Hamburku.  

Pivo prý škodí močovému ústrojí

Špatné perspektivy pěnivého moku v zemi, která vynalezla pivnice a pivní slavnosti, se svádí na všechno možné - od daní přes módní bary až po menší obtíže močového měchýře stárnoucího obyvatelstva.

Předloni se v Německu vypilo 121,5 litru piva na hlavu. Ke konci roku 2002, než byla zavedena daň na pivo v plechovkách, prodaly řetězce supermarketů své zásoby zlatavého moku za příznivější ceny. Jeho milovníci je kupovali po stovkách, aby si udělali zásobu na léto.

Věnujte pozornost anketě pod článkem:
Jakému nápoji dáváte přednost?

Číšníci v barech, klubech a restauracích tvrdí, že se stalo módou pít víno a koktejly, které obsahují všechno možné, od likérů až po kávu.

V celosvětovém měřítku naopak obliba německého piva roste. Za letošní první pololetí vzrostl jeho vývoz o 7 procent. Nejvíce výrobků německých pivovarů se prodává v Itálii a Spojených státech.

Anketa

Jakému nápoji dáváte přednost?
Pivu
43,4 %
Minerálce
30,9 %
Jiným nápojům
25,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci: Za pupky skutečně může pivo

Milovníci pěnivého moku omlouvají pneumatiky v pase, které hyzdí jejich jinak urostlou postavu, nejrůznějšími způsoby. Odmítají si přitom připustit jediné,...

Nepijte tolik piva, radí Britům pivovar

Stejně tak jako jsou na každé krabičce cigaret Britové upozorňováni na možná zdravotní rizika kouření, setkají se od příštího měsíce s varováním před alkoholem...

Belgičané si oblíbili kávu, na pivo zanevřeli

Léta, kdy Belgie patřila k zemím s nejvyšší konzumací piva v Evropě, jsou už dávno pryč. Belgičané se zlatavým mokem nalévají méně než třeba Němci a Češi,...

Výběr článků

Načítám