Hlavní obsah

Nekvalitní a nedostatečný spánek může být stejně škodlivý jako kouření

Lidé kvalitu spánku stále velmi podceňují. Přitom podle Světové zdravotnické organizace nekvalitní odpočinek během noci je pro zdraví srdce a cév stejně škodlivý jako kouření. Nespavce tak ohrožuje mrtvice a infarkt čtyřikrát více než ty, kteří spí klidně a dostatečně dlouho.

Foto: Profimedia.cz

Nekvalitní spánek zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce.

Článek

„Spánek není žádná triviální záležitost. Poruchy spánku souvisejí jak se zvýšeným rizikem srdečního infarktu, tak s vyšším rizikem mrtvice. Špatný spánek by měl být považován za pozměnitelný rizikový faktor chorob oběhové soustavy stejně jako kouření, nepohyblivost a špatný jídelníček,“ tvrdí profesor Valerij Gagarov z Novosibirsku, který spolupracuje se Světovou zdravotnickou organizací.

Dále Gagarov udává, že pro většinu lidí kvalitní spánek představuje sedm až osm hodin každou noc, a to bez probouzení během noci.

Na kardiologické konferenci v Dubrovníku vyzval odborníky, aby přestali spánkovou deprivaci ignorovat a začali ji řešit stejně vážně, jako se dnes řeší kouření, nedostatek pohybu a nezdravý jídelníček. Nekvalitní spánek zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce stejně jako ostatní negativní faktory.

Reklama

Související články

Proč je zdravé ráno brzy vstávat

Jít brzy spát a brzo vstávat. Pro spoustu lidí naprosto nepředstavitelný životní rytmus. Zvláště pak pro ty, kterým se lidově říká sovy, kvůli tomu, že chodí...

Výběr článků

Načítám