Hlavní obsah

Některé ovoce chrání mozek před Alzheimerovou chorobou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ITHACA

Pojídání ovoce je dobré nejen pro pleť a zdravé zažívání, ale stejně jako červené víno či zelený čaj chrání mozek před Alzheimerovou chorobou. Pravidelnou konzumací hlavně jablek, banánů a pomerančů, se člověk může významně chránit před celou řadou neurodegenerativních chorob.

Článek

Jablka, banány a pomeranče jsou běžnou součástí jídelníčku jak asijských zemí, tak těch patřících do západní kultury. Lidem poskytují důležité vitaminy, minerály a vlákninu. Odborníci z Cornell University v USA zkoumali vliv výtažků z jablek, banánů a pomerančů na nervové buňky a zjistili, že fenolické fytosloučeniny z těchto plodů chrání neurony před toxickými látkami.

Ze všech tří výše jmenovaných druhů ovoce má pak nejvyšší antioxidační aktivitu právě jablko, protože obsahuje účinných sloučenin nejvíce. Na druhém místě se z tohoto hlediska umístily banány a na třetím pomeranče.

Ze všech tří výše jmenovaných druhů ovoce má pak nejvyšší antioxidační aktivitu právě jablko, protože obsahuje účinných sloučenin nejvíce. Na druhém místě se z tohoto hlediska umístily banány a na třetím pomeranče.

„Studie demonstruje, že antioxidanty ve většině čerstvého ovoce konzumovaného ve Spojených státech a Koreji chrání nervové buňky před oxidační zátěží… Dodatečná konzumace čerstvého ovoce, jako jablek, banánů a pomerančů, může být prospěšná při prevenci neurodegenerativních chorob jako Alzheimerovy choroby,“ tvrdí v závěru své studie odborníci z Ithaky.

Reklama

Související články

Jak nenaletět při nákupu citrusů

Zdraví a citrusy jsou pojmy úzce spjaté. Kromě vitamínu C přinášejí do organismu také pektin, rozpustnou vlákninu, jež snižuje hladinu cholesterolu v krvi....

Výběr článků

Načítám