Hlavní obsah

Nejvíc žlučníkových záchvatů mívají lidé o Vánocích

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sanitky je občas nestíhají odvážet do nemocnic. Hlavním důvodem je nekázeň spousty postižených. Žlučníkáři jsou tím pověstní. Často se před Vánoci stresují, nejedí pravidelně a pak se nacpou tučnými jídly, i když vědí, že jim mohou způsobit bolestivé problémy. „To mi zas bude špatně,“ říkají si, ale ruka, která drží lžíci plnou bramborového salátu, se nezastaví. Znovu a znovu putuje do pusy.

Foto: František Petrák, Právo

Nejhorší je nejíst pravidelně, a pak se nacpat tučnými pokrmy.

Článek

Jak se projevuje záchvat, tedy kolika? „Obvykle křečovitou bolestí pod žebry na pravé straně,“ říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph. D., gastroenterolog z Thomayerovy fakultní nemocnice v Praze. „Bolest někdy vystřeluje do zad, pod pravou lopatku. Koliku mohou doprovázet křeče spojené s nevolností a zvracením hořkých šťáv. Pokud dojde k zánětu žlučníku, postižený dostane obvykle horečku nebo i zimnici s třesavkou.“

Lehké a začínající potíže může člověk snadno připsat problémům s trávením. Jejich příznakem bývá pocit plného břicha, nadýmání, říhání a tlak pod žebry vpravo, ovšem bez bolesti.

Nebezpečné kamínky

K záchvatu často dochází po tučném jídle. Žlučník vystříkne značné množství žluče do dvanáctníku, aby organismu usnadnil trávení tuků. Je to podobné, jako kdybyste v autě sešlápli plyn k podlaze. Pokud je však žluč příliš zahuštěná, může se v ní tvořit písek nebo kamínky. Kolika vzniká tehdy, když se kamínek zaklíní ve vývodu žlučníku.

Lékaři se pak snaží uvolnit křečovité stažení těchto cest. Kamínek většinou spadne zpátky do žlučníku. Malér je, pokud se zaklíní tam, kde zmíněné cesty ústí do dvanáctníku. Může pak způsobit i akutní zánět slinivky břišní a ohrozit život pacienta.

Velmi důležitá dieta

Dieta je u této nemoci součástí léčby i její prevencí. V akutním stadiu doporučují lékaři pacientům mírně oslazený čaj, suchary, piškoty nebo housku opečenou v toustovači. V běžném životě pak to, aby se vyhýbali dietním chybám, které vedou k příliš prudkému stažení žlučníku. „Pacienti se musí ukáznit a jíst menší porce netučného jídla, které předepisuje žlučníková dieta, ale častěji,“ říká docent Kohout. „Třeba pětkrát až šestkrát denně. Velké riziko pro ně představuje jakýkoliv tuk, zvláště přepálený, a také alkohol. Hlavně destiláty, zejména však vaječný koňak a Baileys.“

Pokud jde o tuky, je žlučníku jedno, jestli jde o ty nezdravé, obsažené v tučném mase, uzeninách, smetaně, šlehačce, másle, sádle a tučných sýrech, nebo jestli se jedná o zdravé, které najdeme v tučných rybách, ořeších, máku, avokádu apod. Oboje dokážou způsobit stejné potíže.

Největší nepřátelé

Kromě tuků nebývají vhodné ani nadýmavé potraviny typu čerstvého chleba, luštěnin, ředkviček, kedluben, květáku, kapusty nebo hlávkového či kyselého zelí.

Potíže dovedou vyvolat, i když ne u každého, okurky, vodní meloun, česnek, cibule a pikantní nebo ostře kořeněné pochoutky (s pepřem, pálivou paprikou, sójovou omáčkou, masoxem, maggi apod.).

Ideální nejsou ani jídla obsahující jíšku a smetanové omáčky (kvůli tuku), vánoční pečivo (představuje často ďábelskou kombinaci tuků a cukrů), nápoje s kysličníkem uhličitým, případně potraviny s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny (nadýmají).

U řady jídel jde o individuální snášenlivost. Po domluvě s lékařem a nutriční terapeutkou lze některé věci vyzkoušet. Určitě je ale dobré držet se malého množství.

Vedle rozumné diety a pravidelného stravování má pro žlučníkáře význam i způsob přípravy jídel. Nejsou pro ně dobrá zejména ta smažená nebo opékaná přímo na ohni, případně uzená v domácích udírnách. Vhodné bývají naopak pokrmy připravené na páře, v horkovzdušných troubách a dušené. Dobré bývají i udělané na teflonu s minimem tuku nebo na foliích No-stick, prakticky bez tuku.

Co zvyšuje riziko

Žlučníkové koliky a záněty patří mezi civilizační choroby. Vyvolává je špatný jídelníček a vůbec životospráva, nedostatek pohybu společně s přemírou stresu nebo sníženou schopností mu čelit.

„Riziko k nim zvyšují také vrozené dispozice, podobně jako obezita, sedavý způsob života, špatné dietní návyky a některé další zdravotní potíže,“ vysvětluje docent Kohout. „Negativní roli hraje rovněž postupující věk. Stoupá u pacientů, kteří překročili šedesátku. Ženy trápí častěji než muže.“

Reklama

Související články

Největší stravovací a dietní chyby

Pokud toužíte změnit svůj životní styl a začít jíst zdravě, nebo dokonce zhubnout, je to bez nadsázky velká výzva. Rozhodně byste se ale měli vyvarovat triků...

Jídlo, které pomáhá hubnout

Hubnout lze i tak, že se dosyta najíte. Podle odborníků to lze pomocí tzv. aktivátorů, tedy potravin, které hubnutí podporují. Svou skladbou tuků, sacharidů...

Výběr článků

Načítám