Hlavní obsah

Nejstaršímu Čechovi s transplantovaným srdcem je 82 let

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejstaršímu Čechovi s transplantovaným srdcem je 82 let, je aktivní a stále pracuje. Nové srdce dostal v roce 2005. Je klientem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), která jen za posledních pět let zaplatila transplantaci srdce 218 klientům, celkem za ně dala 225 miliónů korun. Právu to v pondělí sdělil mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Foto: Profimedia.cz

Rovných 45 let uplyne v úterý od první transplantace srdce.

Článek

„Druhý nejstarší klient VZP s novým srdcem oslavil letos 78. narozeniny, transplantace se u něj uskutečnila před sedmi lety. Od transplantace třetího nejstaršího klienta VZP uběhlo dokonce 14 let, minulý týden v pátek mu bylo 77 let,“ uvedl Tichý.

Rovných 45 let uplyne v úterý od první transplantace srdce na území někdejšího Československa – 9. července 1968 tento výkon provedl tým profesora Karola Šišky v Bratislavě. Čtyřiapadesátileté pacientce se podařilo srdce voperovat, ale vydrželo jen asi pět hodin.

První úspěšnou transplantaci srdce v bývalém Československu i ve východní Evropě uskutečnil až v lednu 1984 pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Od roku 1992 provádí tuto náročnou operaci jako jediné další pracoviště v ČR kardiochirurgie v Brně.

Od té doby udělal obor obrovský skok vpřed a Česko se zařadilo mezi deset nejúspěšnějších zemí ve světě, co se týká počtu transplantací srdce na milión obyvatel. Transplantace srdce se postupně stala více méně běžnou součástí tuzemské medicíny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám